3 sikre fluer til det tropiske saltvand

3 sikre fluer til det tropiske saltvand

Uanset hvilken fluefisker man spørger, så har han en eller anden helt speciel flue, som han sætter på når alt andet glipper. Denne fantastiske flue, som egentlig er lidt af en hemmelighed har som oftest også en hel lille historie bag sig og materialerne er meget specielle, og næsten ved at slippe op, så der kan ikke blive tale om nogen foræring.

Hvis du har hørt en lignende historie, kan du spørge dig selv, hvor mange specielle fluer der skal til, før du er dækket ind? Det er sådan at 90% af alle fisk uanset art kan fanges på ganske få fluer, blot de imiterer noget af den føde, som de spiser mest af, eller som de værdsætter højest. Nogle fluer har et udseende der gør, at de kan imitere flere af fiskens byttedyr. Det er den type fluer, som vi her skal beskæftige os med.

Det er blevet populært at rejse udenlands for at fiske eksotiske arter. Bonefish, tarpon eller permit er blevet alle mands eje, nu hvor flypriserne er til at betale, og nu hvor gør det selv folket er begyndt at udforske kysterne på egen hånd i stedet for at benytte sig af ekspertisen – guiderne på de lokale steder. Ud over at sammensætte grejet så det er tilpasset forholdene, er det vigtigt, at man har fluerne som fanger. Slår man op i de efterhånden mange bøger om emnet, er der en overflod af bindemønstre. Hvor skal man begynde og hvor skal man stoppe – det er ikke sådan lige til at se.

Gotcha

3 sikre fluer til det tropiske saltvand - Gotcha

Denne lille lækkerbisken af en bonefish flue har 90% af alle mine bonefish på samvittigheden. Hvorfor? Fordi den altid er på forfanget som mit første valg. Et par gange har en bonefish negligeret den, og jeg har måttet se mig om efter en anden fisk.

Bonefish afsøger store arealer, så chancen for at kunne kaste til den samme fisk efter at have skiftet flue er utopisk. Til gengæld er der som oftest masser af bonefish, når først man har fundet dem, så lad blot fluen blive siddende på forfanget, der vil altid være en ny bonefish som har Gotcha på menuen.

Som det fremgår på billedet har Gotcha samme karaktertræk som 80% af alle bonefish fluer. Det som efter min mening gør Gotcha til en favorit er, at farverne imiterer de fleste rejer og skaldyrs former man kan støde på, og så er fluen nem at følge uanset bundforholdene. Fluen er nem at binde og yderst holdbar, korrekt bundet vel at bemærke.

Bindemønstret er som følger.

Krog: Kortskaftet saltvands krog i str. 4-6 eller 8
Øjne: Kuglekædeøjne i sølv. Størrelsen kan varieres, så synker den hurtigere eller langsommere.
Krop: Diamond braid i pearl eller body wrap i pearl (en kraftigt flettet snor)
Hale: Et lille bundt mobile i pearl en halv gange kroppens længde.
Vinge: Polar fiber i farven shrimp eller craftfur i farven tan. Vingen gå ud til halen.
Overvinge: 2 fibre gul krystal flash.
Hoved: Bindetråd i pink Som man kan se, bruges ganske få materialer til denne type flue. 80% af alle bonefish fluer er faktisk bundet af ganske få materialer.

Turneffe Crab

3 sikre fluer til det tropiske saltvand - Gotcha - turneffe crab

På bonefish flats støder man en gang imellem også på andre arter. Den mest værdsatte er permit, som afsøger flatsene efter krabber, noget bonefish som også spiser. Der findes et utal af krabbe imitationer, nogle imiterer dem så godt, at man kunne tage fejl. Andre ligner knapt nok, men fanger alligevel fisk. En imitation som også bonefish holder af er Turneffe Crab. Fluen er enkel at binde og så ligner den godt.

Krog: Kortskaftet saltvands krog i str. 2 til 8
Krop: Furry foam i tan eller brun.
Ben: Silli legs brune eller orange
Klo – munddele – overvinge: Et lille bundt dyrehår
Evt: Kuglekæde eller blyøjne Fluen ser umiddelbart svær ud, men er ganske simpel. Det lille stykke furry foam klippes i facon og bindes ind under krogen ud for krogspidsen. Benene bindes ind på midten af krogen. Furry foamen vendes hen over benene og det lille bundt dyrehår bindes ind ved hovedet. Ønsker man en tungere flue kan man lægge et tyndt lag epoxy på undersiden, eller bruge kuglekæde – blyøjne.

Orange Grizzle

3 sikre fluer til det tropiske saltvand - orange grizzle

Den sidste af de 3 mest eftertragtede fiskearter i troperne er tarpon. Der findes nogle drabelige fortællinger, om hvordan en tarpon har splittet grejet ad, fra flue til stang og hjul. Er tarponen stor nok og grejet for spinkelt, ja så splittes det ad. Oftest er det forfanget som ryger først, men dårligt producerede fluehjul har også set deres skæbne. Tarpon kan fiskes som helt små, så kaldes de for babyer uden at behøve at være det. Fisk op til 30 lbs. kaldes for baby tarpon.

Typisk størrelse på tarpon på de store flats er 70 lbs. Verdensrekorden på flue er på over 200 lbs. Tarponen findes ikke på samme område som permit og bonefish. De fortrækker dybere vand og anden føde. De er altædende rovfisk, som primært jager om natten.

Baby tarpon finder man langs mangroven hele året, mens de store immigrerer. Således er de at finde forskellige steder året rundt. Primært kommer de ind til kysten i forårsmånederne for at gyde og æde.

I Mellemamerika trækker de op i floderne for at gyde. Uanset hvor i verden jeg har forsøgt mig med tarpon har fluen Orange Grizzle været en flue, som guiderne har peget på, som en der virker.

Fluen ses godt i grumset vand, og den skræmmer ikke i krystalklart vand.

Krog: Owner AKI point eller TMC 600 SP (ingen anden krog er stærk og skarp nok)
Krop: 2 tørn orange flash chenille
Munddele: 5-10 fibre gul krystal flash bundet hen over flash chenillen
Vinge: 2x 3 orange grizzle hackler bundet ind på hver sin side af kroppen.
Krave: 2 orange grizzle hackler vundet omkring som collar
Hoved: Orange bindetråd 3/0 evt. øjne og 5 min. Epoxy. Igen en ganske simpel flue som bundet korrekt holder til snesevis af tarpon, hvis man er så heldig. Antallet af krogede tarpon og landede tarpon er to vidt forskellige tal. Regn med 50% landede, hvis du er skrap – og 1 ud af 10 hvis det er din første tur.

God fornøjelse ved fluestikket!