Vinteraborrer i storbyhavnen!
Brakvandsaborren, en af mine absolut foretrukne vinterfisk, giver action og flexede klinger igen og igen. Selv om jeg har prøvet meget eksotisk og fantastisk fiskeri kloden rundt , får jeg aldrig nok af den sortstribede hidsigprop med de højrøde finner.
Måske er det fordi jeg kan fange den i frokostpausen, på vej fra arbejde eller på vej til købmanden. De korte afbræk i hverdagen, hvor alt glemmes for en time, her er det kun de iltre nyk i stangtoppen, tilslaget fulgt af en dybt flexet UL-klinge, de hårde rusk og karakteristiske borende udløb, der betyder noget.
Et tiltrængt pusterum i den stressede storbyhverdag, hvor der er alt for langt til fiskevandet.
Københavns havn!
Og Køge bugt rummer en velvoksen aborrebestand året rundt, i efterår og vinter søger de mod ferskere områder, ferskvandsudløb, kølevandsudløb inderhavne o.lign. Jo mere de grupperer sig, jo nemmere bliver de at lokalisere og dermed også at fange i større antal.
Med den rette teknik kan man opleve et fantastisk fiskeri efter de smukke fisk, nogle dage op til 20 gode fisk på måske dobbelt så mange kast. Hemmeligheden er selvfølgelig først at lokalisere aborrestimerne, de er nemlig temmelig mobile alt efter vind, nedbør og strøm. Københavns havn, byder på mange lokaliter der holder grove aborrer, men det kræver lokalkendskab og tålmodighed at finde dem.
Jeg kender efterhånden 10 rigtig gode steder, selv om jeg kun har udforsket et lille udsnit af havnen. Jeg starter med at tage et par kast nærmest min bopæl på Amager. Er der ikke fisk inden for 10 minutter er jeg videre til næste sted, indtil der er jackpot og det er der faktisk hver gang! Hvis den er helt gal, må jeg køre lidt længere, Ishøj havn, Køge havn eller Tryggevælde å. Jeg når dog yderst sjældent så langt før jeg er mæt.
En rigtig god dag giver 40-50 fisk på et par timer, snittet ligger på mellem 6-800 gram med 2-3 fisk over kiloet. Nogle enkelte fisk over 1,5 kilo bliver det til, men som regl først i feb-marts når rognen tager til. Fisk over de magiske 2 kilo er der også, men der langt imellem dem. Jeg har ikke været så heldig at lande en endnu – men det skal nok lykkes med tiden!
Let grej = Maksimal oplevelse
Grunden til at fiskeriet kan blive ved med at være så godt, er selvfølgelig at jeg genudsætter alt hvad jeg fanger – jeg har ikke lyst til at spise noget der bor i Københavns havn, selv hvis jeg tog et par fisk, ville det altid være mellemfisk på 5-600 gr.
De store fisk skal ha’ lov til at gå, de har de rigtige gener, som skal sikre bestanden. Iøvrigt møder jeg sjældent nogle andre fiskere på mine smutture, måske fordi folk ikke tror der kan være et så spændende fiskeri, blandt HT-busser, langs motorveje og midt i myldertrafikken.
Det er selvsagt ikke nogen naturoplevelse, men fiskeriet kan være helt i top og det er en ret fascinerende oplevelse, at stå med bundflexet klinge og håndlande en grov aborre til forbipasserende cyklisters store forbløffelse.
Fiskeriet kræver præcise kast langs pæle og både, under broer og i snævre kanaler. Grejet skal være skal fintunet til mindste detajle – UL-stang på 6-7 fod, med optimal kastevægt på 5-8 gram, et lækkert miniature fastspolehjul med en god bremse.
Lækkert UL-grej gør aborrefiskeret til en endnu større nydelse og fisken til en værdig modstander.
Ishøj Riggen
Der er een metode til vinterbrakvandsaborren der er alle andre overlegen, den går under flere navne, Ishøj riggen, bundskraberen m.m.
Jeg lærte den af Dan Rasmussen i St.Vejle Å for ca 5 år siden, så jeg tilskriver ham æren for dens tilblivelse. Det er et utroligt simpelt rig både at binde men også at fiske med. 0.5 -1 meter oppe ad linen bindes en løkke på 10 cm, heri løkkes et lille langstrakt lod på 3-6 gr.
For enden af linen monteres en langskaftet krog. På denne krog fiskes en jigghale/palstikorm af en helt speciel type. Berkley’s power worm i farven red/shad er i en klasse for sig – den giver bare større og flere fisk.
Generelt fisker Berkley’s Power worms og “Grubs” bare bedre end alt andet plastic jeg har prøvet. De skal helst være i blodrøde/lilla og brunlige nuancer. Desværre er de svære at finde I Danmark, men prøv I USA. Hos Bass Proshop har de et sort udvalg eller kontakt Berkley for nærmeste forhandler.
Efter mange timers fiskeri med denne rig har jeg fundet den aller bedste montage. Krogen skal gerne være ret stor og langskaftet, den bedste er Gamakatsu’s røde wormhook i str.2 – den kroger helt suverænt og modhageren klemmes let ned med en tang. Under fiskeriet spinnes tacklet relativet langsomt ind i et konstant tempo, hele tiden i kontakt med bunden, stangen holdes 45 grader på lineretningen.
Powerworms!
Brug kun de sidste 7 cm af powerwormen og montèr ormen helt lige, med halen væk fra krogbøjningen. Træk ormen gennem vandet foran dig, den skal gå helt lige uden af rotere. Finjustèr ormen perfekt så halen spræller panisk, giv så krogen en dråbe superlim lige under ormen, så sidder den perfekt fast.
Når tacklet spinnes ind kan man mærke hver enkelt sten og gren på bunden, når aborren angriber ormen, føles det utroligt agressivt. 1-3 hårde nøk forplanter sig i stangen, giv et sekunds slæk og så et langt tilslag.
Resultatet er en perfekt kroget aborre på ultra let grej – verdens bedste tidsfordriv. Nogle dage tager fisken blot det yderste af halen, giv dem da 2 sekunder før tilslaget falder, det virker som regel.
Fordelen ved rigget er mange, først og fremmest undgås fejkrogede fisk totalt. Bundhug er sjældne da tacklet som regel preller af på selv cykler – det er billigt og nemt og skræmmer ikke stimen på samme måde som Jiggs. Når en fisk er landet fra stimen, giv dig da god tid til at afkroge fisken, så resten af stimen falder til ro.
Jeg venter gerne op til 1 min mellem hvert kast, på den måde holder stimen længe og de store eksemplarer kommer på land. Jiggs og ophængerrigs fejlkroger alt for mange fisk under stimefiskeri, fisken bliver skadet og med stor sandsynlighed mistet under fighten – det har intet med fiskeri at gøre og er ikke nær så effektivt. Jiggen har dog sin berettigelse i foråret og på dybere vand, samt i strømmende vand.
Når først teknikken er lært, så kommer der rigtig mange fisk på land.
Når det er rigtig koldt, har jeg en bøtte tigerorm eller børsteorm i lommen, de kan fiskes på samme rig, dog med lidt jiggende langsommere indspinning. Det er på sjældne dage mere effektivt end Powerormen.
Brakvandsaborren er meget udbredt i Danmark, så næsten lige meget hvor du bor, kan du finde et supersjovt fiskeri i nærheden. Der ligger sikkert meget uudforsket fiskeri og venter…..
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!