Tarponfluer
Big time! Krogene skal være i absolut klasse! Her er oversigten over de bedste kroge – og fluer!
De fleste fisk kan fanges på et utal af forskellige fluer, og dette gælder naturligvis også for tarpon. Afhængigt af lokalitet, årstid, vind og vejr vil forskellige fluer gøre sig godt.
Dertil skal lægges en god portion tradition, som vi kender det fra alt andet fluefiskeri. Hvis en dygtig fluefisker i et område har fanget godt på et fluemønster, vil det naturligt nok sprede sig som en steppebrand, også selv om det måske ikke var det specifikke fluemønster, der gjorde udslaget.
I dag eksperimenteres der enormt meget med fluemønstre, og som det gælder for vore hjemlige kystørreder, så er der ligeledes snart ikke den version flue, der ikke har set en tarpon.
De tarponfluer, der fiskes med i dag er for de flestes tilfælde udviklet gennem de sidste 30 år. Fluefiskere som Billy Pate, Stu Apte, Dan Blanton, Lefty Kreh og en skare af knapt så kendte personer, introducerede i løbet af 70’erne mange af de fluer, der stadig fylder mest i flueæskerne, når det gælder tarpon.
De ofte farvestrålende fluer blev dengang bundet af traditionelle materialer, men i dag har mange nye materialer fundet vej til de stærke kroge, og som alle andre grene af fluebindingen udvikles mønstrene til stadighed.
Der er håb forude for dig, der for første gang skal i gang med at binde tarponfluer. Du kan nemlig komme ganske langt med relativt få fluer. Det skal ganske vist understreges, at tarpon er kendte for at svinge i bidelyst. De kan gå fra at være glubske til kræsne, fra det ene øjeblik til det andet.
Det er også værd at overveje i sit fluevalg, at det at fiske tarpon kan være mange ting. Fiskene kan fanges på let fluegrej, fra de er ganske små iltre fyre på under et kilo, til den anden ende af skalaen, hvor fisk der vejer op til næsten 100 kg. kan fanges på svære fluegrejer.
Afhængig af lokalitet skal du overveje om dine fluer overvejende skal være små eller store – eller begge dele. Heldigvis er alle fluer til tarpon relativt små fluer, der alle sagtens kan kastes på fluestang. Menuen for en tarpon består nemlig oftest af ganske små fødeemner, småfisk og diverse krebsdyr.
Der kan groft skelnes mellem to typer af fluer til tarpon.
Den ene type er let dressede fluer til lavt og klart vand (flats), den anden type er store kraftige fluer til uklart eller dybt vand.
I klart vand
Fluerne til klart vand på flatsene er oftest bundet som deceivers eller i den karakteristiske Florida Keys stil. Disse fluer har alle halen/ vingen bundet ind bagerst på krogskaftet.
Udenom ligger en krave (collar), der på Florida Keys typen ligger umiddelbart foran vingen, og dermed efterlader krogskaftet bart, og på deceiver-fluerne ligger den langs skaftet og er bundet ind lige bag krogøjet.
Disse fluer er langt de mest almindelige til tarpon, og de fiskes i nærmest alle tænkelige farvekombinationer, oftest i størrelserne 2 – 4/0. Til babytarpon går det fint med størrelse 2-1/0, hvorimod størrelse 2/0-4/0 (og til tider større) er til store fisk.
De mest benyttede af disse fluer er Cockroach, Stu Apte Tarpon Fly, Orange Grizzly Tarpon Fly, Red & White Tarpon fly, Black Death og Leftys Deceivers i sort og hvid.
Generelt anbefales det at fiske med lyse mønstre i helt klart vand, og med lidt mørkere mønstre over mørkere bund eller græs. Som ved alt fiskeri er det en god ide at have en lys flue, en mellem farvet flue og en mørk flue.
De nævnte mønstre beskrives til sidst i artiklen i deres originale udgaver, men jeg kan kun opfordre til variationer.
Et kig på litteraturen afslører at andre har gjort det samme. Måske finder du ved et tilfælde det hemmelige våben…
Til klart vand findes der dog også en del krebse- og krabbefluer, men dem kommer vi ikke nærmere ind på i denne omgang.
I uklart vand
Fluerne til uklart vand (oftest fiskeri i floder, eksempelvis i Costa Rica) er store buskede fluer, der skal være synlige og samtidigt udsende lokkende trykbølger i vandet.
Mest kendt er Dan Blantons Whistler-serie (der grundet de store kuglekædeøjne faktisk hvisler højlydt i kastet), men mønstret er ikke det vigtige, så længe fluen kan ses, og den pulserer og fylder i vandet.
De fleste af disse fluer ses i farvekombinationerne rød/ hvid og gul/rød. Fluerne forsynes oftest med store øjne, og nogle belaster endda fluerne yderligere med blytråd under den forreste del af kroppen.
Disse fluer bindes næsten udelukkende i større størrelser, typisk fra 1/0 og opefter.
Krogene
Da James Holland Jr. i maj i år (2001) satte ny verdensrekord i tarpon fanget på fluestang, var hans flue bundet på en Owner-krog i str. 5/0.
Dette var næppe nogen tilfældighed, da Owner-krogene er blandt de stærkeste og skarpeste kroge på markedet i dag.
Krogens styrke er afgørende for din tarponflue, dels fordi fighten ofte trækker i langdrag, dels fordi tarpon på magisk vis formår at molestere krogen i deres benhårde mund.
Selv kroge, der virker brølstærke hjemme i fluestikket, kan ved uheld rettes ud på få sekunder. Jeg vil dog spare læseren for sørgelige personlige beretninger om dette fænomen.
Nu skulle man jo så tro, at det eneste saliggørende er en enorm kraftig krog, der umuligt kan rettes ud. Sådan forholder det sig nu ikke i praksis, da flere andre faktorer spiller ind.
I visse situationer går det ikke med en krog, der er for tung, og måske derfor konstant sidder fast i grøde, eller dræber en let dresset flues liv totalt. Der skal selvfølgelig også være mening med galskaben, og fisker man et sted hvor fiskene ikke overstiger nogle få kilo, vil det selvfølgelig også være overkill med nogle af de kraftigste modeller.
Ligeledes er spidsen på krogen afgørende. Fiskens benhårde kæber er svære at trænge ind i, så krogen skal være så skarp så mulig. Det er dog vigtigt ikke at forveksle en skarp spids med en tynd spids.
Krogen kan nemlig nemt blive for tynd i spidsen, hvilket resulterer i den modsat ønskede effekt, da den således nemt bøjer af mod de hårde plader.
De forskellige krogfabrikanter laver alverdens forsøg ud i krogspidser; nogle er formet som et knivblad, andre som et spyd eller som et V, nogle er kemisk skærpede. Sidstnævnte kan ikke blive skarpere end de er født, andre igen skal skærpes inden brug.
For alle krogene gælder det dog, at deres hærdning bør testes grundigt i fluestikken inden fluen bindes. Hvis krogen bukker under for et solidt pres, må den straks kasseres. Alle krogene vil i øvrigt gøre sig bemærkede ved at have et stort krogøje, der skal give plads til kraftige shocktippets for enden af forfanget.
Tænk på de samlede udgifter for en fisketur efter tarpon – ofte flere tusinde kroner. Det sidste du ønsker dig, når fisken endelig sidder der, er at krogen ikke kan klare opgaven.
Krogene på det gule foto er følgende
1. Partridge CS51 Homosassa Tarpon Fly Hook – Til storfisk. Tung krog og kemisk skærpet.
2. Gamakatsu SC15-2H Saltwater Wide Gap – Lækker, men dyr krog. Stort kroggab og stærkt stål. Skarp!
3. Mustad 34007 – Klassikeren I dag dog lidt uddateret, men en relativ billig krog. Skal skærpes inden brug.
4. Owner 5170-111. AKI HOOK Salt Water Special (1/0 & 6/0) – En af de mest benyttede kroge til store tarpon i dag. Med Owner’s patenterede Cutting Point spids. Lidt klumpet til de mindste fluer. Dyr!
5. Tiemco TMC 600 SP – Ny krog fra Tiemco, der går Owner lidt i bedene med en såkaldt SPR spids, med form som et knivblad. Superskarp, men spidsen er dog en anelse skrøbelig.
6. Tiemco TMC 811S – En tro kopi af Mustads 34007, men hårdere i stålet og en skarp spids. Fin til mindre fluer, men lige det spinkleste til store fisk.
7. Tiemco TMC 800S – TMC 811’s storebror. Lidt kraftigere i stålet, og et lidt kortere krogskaft.
8. Gamakatsu SC15 Saltwater Wide Gap – Som krog 2, men spinkel i godset. En fin krog til babytarponfluer.
9. Eagle Claw L067S Billy Pate Saltwater – Prisbillig krog. Ganske god styrke og en fin lille modhage. Ikke rustfri.
Bindeteknikker
Haler / vinger
Som du nok har bemærket, er de fleste tarponfluer ganske simple mønstre, der langt fra er svære at binde. Der er til gengæld nogle få faldgruber, du skal tage dig i agt for.
Fluerne har alle relativt lange vinger/ haler, og disse skulle nødigt fange krogen under fiskeri eller kast. Helt undgås kan det naturligvis ikke, men der er alligevel nogle gode tips at hente.
Hackle-sættene skal bindes ind på siden af krogen, for at opnå størst stabilitet. Vigtigt er det også at hacklerne bindes ind på det samme sted (visse mønstre dog undtaget), så kraven kan støtte hacklerne mest muligt. Hacklerne bindes ind skiftevis på siderne, således de buer udad. En god kvalitet hackler er at foretrække.
Vingen kan også understøttes af en lille løkke af monofil eller et lille bundt stift hår, som for eksempel kalvehale.
Oftest benyttes dette, når halen er lavet af en kaninskinds strimmel eller et andet blødt materiale.
Et lille bundt krystalflash som hale på fluerne kan ofte gøre underværker.
Kraver (collar)
På Florida Keys fluerne bindes kraven af utallige materialer. Ud over almindelige hacklekraver bruges blandt andet egernhår, bucktail og marabou. Marabou er ikke det mest holdbare materiale, men det giver et uovertruffet liv på små fluer.
Når der bruges hårmaterialer er det vigtigt, at disse bindes ind i flere tempi. Del hårene op i fire små bundter og bind dem ind et for et, først siderne, dernæst bund og top. Hvis det er en krave af hackler, bør disse lægges en anelse bagud med bindetråden.
Hoveder
Da tarpon er voldsomme fisk, gælder det om at binde holdbare fluer. Sørg for at give indbindingsstedet for halen og vingen en gang lak, og laker hovedet på fluen grundigt. Hovedet på større fluer gives i reglen et tyndt lag epoxy lim, mens de små fluer kan gøres ekstra holdbare ved at give hovedet en dråbe sekund lim.
Fluerne liver gevaldigt op med et par øjne på. Den nemmeste og flotteste løsning er at bruge færdige folieøjne, der først limes på siderne med en nålespids sekund lim, og derefter dækkes med et tyndt lag epoxy.
Hvis du laver mange fluer med epoxy på en gang, kan det svare sig at lave en anordning, der gør det muligt at få fluerne til at rotere om deres egen akse.
Dette kan for eksempel gøres ved at sætte nogle korkringe på en elektrisk skruetrækker eller på en lille grillmotor. På denne måde kan du hurtigt komme epoxy lim på en masse fluer, inden limen hærder, og samtidig fordeles limen pænt på de fluer, der kører rundt på motoren.
Sørg altid for at sidde et godt ventileret sted, når du arbejder med epoxy eller sekund lim – det er giftige sager.
Tarponfluer – Mønsterbeskrivelser
Med nedenstående fluer i bagagen er du godt rustet, men tjek de lokale forhold og favoritfluer inden afgang.
God fornøjelse ved stikket.
Stu Apte Tarpon Fly
Kroge: 2-4/0
Tråd: rød
Vinge: 2 rød-orange og 4 gule hackler
Krave: 2 rød-orange og 2 gule hackler
Hoved: rød-orange dækket af klar epoxy
Cockroach
Kroge: 4-3/0
Tråd: sort
Vinge: 6 grizzly hackler
Krave: brun bucktail eller grå egern
Hoved: sort
Orange Grizzly Tarpon Fly
Kroge: 2-4/0
Tråd: orange
Hale: lidt pearl krystalflash
Vinge: 6 orange grizzlyhackler
Krave(collar): hot orange hackler
Hoved: orange dækket af klar epoxy
Red White Tarpon Fly
Kroge: 2-4/0
Tråd: rød
Vinge: 6 hvide hackler
Krave(collar): røde hackler
Hoved: rødt med epoxy
Black Death (utallige varianter)
Kroge – 2-4/0
Tråd – sort
Hale – evt. pearl krystalflash
Vinge – 4 sorte og 2 røde hackler eller sort kaninstrimmel
Krave(collar) – røde hackler eller rød marabou
Hoved – rødt med epoxy
Gul og rød Whistler
Kroge – 1/0-4/0
Tråd – rød
Hale – gul bucktail og 2 gule hackler
Vinge – 4 gule hackler efterfulgt af 2 grizzly hackler
Topping – sølv flashabou og påfugle herl
Krave(collar) – rød marabou
Throat – gul bucktail
Øjne – store kuglekæde øjne
Hoved – rødt
Leftys Deceiver
Kroge – 2-2/0
Tråd – hvid
Hale – sølv flashabou, lidt længere end vingen
Vinge – 6 hvide saltvands saddelhackler
Krop – bindetråden
Krave(collar) – hvid bucktail
Topping – påfugle herl
Hackle – rød krystalflash, bundet falsk