Stativ til transportrør
For at få styr på de transportrør, der stod bag døren og, som ustandselig væltede mellem hinanden, gik jeg på jagt efter en god ide eller en model der kunne kopierers. Jeg fandt dog ikke umiddelbart noget der kunne bruges, og måtte derfor til at tage min tænkehat på.
Placeringen bag døren var jo ideel – døren går indad til et garderoberum og der er lidt ekstra plads mellem karm og væg, og så der er ingen der bliver stødt over synet når døren er lukket. Så er De hver tilfælde gået ind det forkerte sted. Det må godt være løftet over gulvet så de er muligt at få en støvsuger ind under.
Det skal kunne tage flere størrelser af transportrør: 2-, 3- og 4 delte fluestænger og spindestænger
Facit
To brædder hængt på væggen med forskellige størrelse huller og en bundplade må være en brugbar løsning.
Jeg anvender et limtræsbræt på 30 X 100 cm. Afstanden mellem karm og væg var 21 cm, men hvis stativet blev fremstillet i den bredde, ville det ikke være muligt at åbne døren ret meget over 90 grader, og det ville virke generende når man skal ud og ind. Døren ramte en dørstopper når den blev åbnet helt.
Det gav mig ideen til at fremstille rørstativet, således at det starter med at være 21 cm bredt inde ved dørkarmen og de første 24 cm hen. Fra 24 – 62 cm skrår det ind til 8 cm´s bredde og de sidste 38 cm er bredden så 8 cm. Når døren åbnes, flugter den med rørstativet, der samtidig kommer til at fungerer som dørstop.
Udførsel
Til boring af huller anvendes nemmest et indstilleligt hulskær, der kan købes ved Harald Nyborg. Det findes på side 34 i deres hovedkatalog og har bestillings nummeret 1492.
Udformningen af stativet er individuelt og det er kun ens fantasi der sætter grænser. Har man plads nok er en rektangulær model nemmere at fremstille.
Når formen er bestemt og man står med to ens stykker træ, mærkes de huller op der skal laves til transportrør på det ene bræt. Prøv at udnytte pladsen optimalt. Hullerne skal være 2-3 mm større end udvendig diameter på transportrørene.
Husk at mærke centrum op. Derefter spændes de to stykker træ sammen med et par skruetvinger, og med høvle eller lign kan man så fjerne savspor og splinter, til de to stykker træ har samme mål.
Derefter bores med et 3-4 mm bor hul i de opmærkede centre. Der skal bores igennem begge stykker træ. På den måde sker der ikke opmærkningsfejl, når der skal skæres store huller med cirkelskæren.
Når der skal skæres/bores huller med cirkelskæren, skal der bruges en søjleboremaskine, ellers kan man ikke styre cirkelskæren. Der bores et bræt af gangen og man vender brættet før der bores igennem. Ellers flosser træet på bagsiden.
Når hullerne er boret vælges nu hvilket bræt, der skal sidde nederst. Der limes en bund under hele pladen af hård masonit o.lign.
Nu slibes stativet, overskydende hårdmasonit, ujævnheder og splinter fjernes.
Til at hænge stativet op har jeg valgt at lime en liste på brættet. Der er brugt en 1-kompunent polyuretan lim. Listen kan også skrues fast. Husk at hvis det er undersænkede skruer, der skal bruges til at hænge stativet op med, er det nemmeste at undersænke skruehullerne før listen limes på.
En anden og nemmere løsning vil være at bruge nogle vinkelbeslag- knap så pænt men lige så effektivt.
Nu er stativet klart til at blive lakeret og hængt op. Husk at få placeret det øverste bræt så langt nede, at man ikke støder på loftet når man sætter transportrørene ned i det. Det er især 2-delte stænger der er problemet.
Lav rigelig med huller, da stativet også fungerer udmærket til stænger uden transportrør.
God fornøjelse.