Vi vil alle gerne have vores fluer så skarpe som overhovedet muligt – heldigvis er der ikke langt til succes med den rette teknik og det rigtige værktøj.
Morten sad sammenbidt på stranden, og på afstand lignede han mest af alt en som forsøgte at lave ild. Med fluen i den ene hånd og slibestenen i den anden, gned han de to dele hårdt mod hinanden med kraftige bevægelser i et rasende tempo.
– Fandens, den har slibesten virker jo overhovedet ikke, udbrød Morten dampende, da han fik øje på mig.
– Ørrederne holder til derude ved stenen, som jeg nu desværre har haft fat i to gange. Det er ellers en af de gode kroge, men nu er den altså langt fra spids længere. Pokkers, jeg må bytte fluen…
Det rette værktøj
Mortens krog var ganske rigtig svær at redde, men når sandheden skal frem, er det mest sandsynlige vist, at han selv ødelagde den med sin store ihærdighed. For selv om Morten er en erfaren og dygtig fluefisker, var hans sten alt for grov og hans slibeteknik mangelfuld.
Moderne fluekroge er både spinklere og hårdere hærdede end tidligere generationer. Og heldigvis er de langt skarpere. Tidligere skulle en ny krog oftest slibes skarp inden brug, men det er yderst sjældent tilfældet i dag. Selv de bedste og mest skarpe kroge bliver dog døve ved kontakt med sten eller andet ubehageligt – og så skal de slibes. Ikke kasseres.
Da krogenes spidser som sagt er blevet hårdere og spidsere, er skaderne som regel også mindre. Derfor skal slibestenen være finere end tidligere. Det går ikke at slibe en delikat superhærdet fluekrog skarp med en grovfil fra smedeværkstedet.
Til det meste fluefiskeri bør vi derfor kigge nærmere på markedets keramiske krogskærpere. Der fås stadig en stribe fine varianter af diamantskærpere i butikkerne og de kan være rare at have i backup, men kun når der er tale om de største kyst- eller geddefluer – og kun ved større skader på krogspidsen.
Ellers hører diamantskærperne mere hjemme i kraftigt spinnefiskeri. De keramiske krogskærpere fås også i forskellige grovheder, nogle har tilmed to forskellige korn på den ene og den anden side. Nogle af dem er så glatte, at man knapt tror de kan slibe noget som helst, men lad dig ikke narre – de er gode til små og finere kroge.
Slib målrettet
Som Morten oplevede, giver det sjældent et godt resultat bare at slibe energisk løs på må og få. Oftest er det nærmere nogle få præcise strøg på slibestenen som skal til, før krogen atter er skarp. Tænk bare på en slagter og hans kniv – han sliber ofte, men kun ganske lidt ad gangen. Samme princip er det bedste for dine fluekroge. Tjek jævnligt om krogen stadig er skarp og slib den om nødvendigt. Med den rette teknik er det forbløffende, hvor lidt slibning der skal til.
Trods en del nye typer af tekniske krogspidser er langt hovedparten af fluekrogene med en klassisk rund spids (ofte angivet på pakkerne som Needle Point), og denne cirkulære spids skal du ikke forsøge at efterligne, når du sliber. Slib i stedet krogen fra fire sider med nogle få strøg, så du i princippet laver spidsen som et lille kvadrat i stedet. Det giver en spids som nemmere skærer sig ind – samme facon som spidsen af skindnåle modsat den cirkulære spids på normale synåle. Vær præcis i bevægelserne og tryk ikke for hårdt med fluen. Lad værktøjet gøre arbejdet.
De mere avancerede typer krogspidser er netop baserede på at skære sig ind med knivbladslignende spidser. De kan være tricky at slibe skarpe men med lidt forsigtighed går det. Anvend jævne strøg som danner en vinkel på siderne af knivsæggen.
Når du sliber fjerner du selvfølgelig materiale fra krogen og ingen krog holder derfor for evigt – vær opmærksom på at krogspidsen til sidst bliver for kort og for stejl og må kasseres.