Majgedder og Morris Megadiver
Geddefiskerne har netop fået frit lejde ved de danske vande oven på fredningen i april.
Overalt fiskes der på livet løs, og ikke mindst fluefiskerne oplever et af de bedste tidspunkter på året. Gedden kan bestemt fiskes på flue hele sæsonen, men her i maj kan gedden de fleste steder stadig findes inde på lavt vand. Til dette fiskeri er en diver suveræn.
Det er en flydende fluetype, men som en flydende wobler, så dykker den ved indtagning. Afhængig af indtagningshastigheden kan fiskedybden således varieres ganske meget. Et superspændende fiskeri, hvor langt de fleste fisk ses lige før de overfalder fluen – hvis du da ikke allerede har spottet gedden i det lave vand. Ofte er det eksplosive hug – husk et stærkt forfang foran fluen.
Den Diver jeg har haft størst succes med er en Morris Megadiver – den fisker forrygende – og den er lynhurtig at binde. Især i forhold til forbilledet. Fluen er en moderne version af Larry Dahlbergs Megadiver, bundet efter en metode udviklet af Skip Morris. Op til flere fluefiskere har for nyligt opfundet denne flue, men ophavet til dette mønster går vi et stort skridt udenom denne gang.
Denne flue har vist sig ligeså effektiv som originalen, og fisker fantastisk på lavt vand. Fluen er relativ let og ganske nem at kaste. Du vil ikke fortryde at have denne flue i din æske. Den oprindelige flue havde et hoved af klippet hjortehår, hvor denne version har hoved af plastazote.
I princippet kan der anvendes en del forskellige typer af skum til fluen, men hvis du søger alternativer så gå efter en ikke alt for porøs skum. Hvis gedden får uheldigt fat, så er der intet der holder, men der er på den anden side ingen grund til at fiske med engangsfluer…. Farverne kan varieres over i rød, pink, gul eller sort, men den helt hvide flue vinder i længden. En væsentlig mere levende, men desværre også væsentlig tungere flue, får du ved at skifte hale til en lang kaninstrimmel.
Krog: TMC 811S eller Mustad 34007 str. 2/0 eller 3/0
Tråd: Kraftig hvid tråd.
Hale: Hvidt Big Fly Fiber/ Hairybou med pearl Krystal Flash og Flashabou ovenpå
Krop: Pearl Flashchenille
Hoved: Hvidt plastazoteskum klippet i facon (hvis du skal lave mange, så lav en skabelon til at skære efter) Fluen kan bindes med grødesikring af forskellig slags, men efter min mening nedsætter det desværre både grøde – og fisk – på krogen…
Step by step bindebeskrivelse
Step 1
Krogen sættes i stikket og testes. Tråden fæstnes ved krogøjet og krogen dækkes til lige over krogspidsen, tråden gives en gang lak. Et bundt Big Fly Fiber bindes ind lige over krogspidsen. Ovenpå ligges nogle få stykker Krystal Flash- og Flashabou-stykker. Sørg for stramme tråden grundigt om materialerne og laker tråden.
Step 2
Skum-stykket bindes ind med den lille trekant stikkende ud over halen, mens tråden tørnes om skummet helt op til krogøjet. Laker ’kroppen’.
Step 3
Flashchenillen bindes ind lige bag den forreste skumtrekant, og tørnes over krogskaftet ned til den bageste skumtrekant. Flaschenillen afsluttes med rigelig mange trådtørn og en dråbe lak.
Step 4
Den forreste skumtrekant vippes bagover og bindes ned umiddelbart foran den bageste. Pas på ikke at stramme tørnene for hårdt. Igen med rigelig mange trådtørn og lak. Eventuelt påføres den flade del af skumhovedet lidt softex eller aquaseal for holdbarhed.
Fluen er færdig. Hvis (eller rettere når) skummet er bidt i stykker kan en ny skum-overdel nemt give fluen nyt liv.
God fornøjelse.