Lav dine egne latexrejer
Latex – hvad er det i grunden? Latex er et naturligt gummiprodukt der blandt andet bruges til at lave tynde gummihandsker af, der bruges af læger til operationer m.v., og så selvfølgelig kondomer – så er der vel ingen der er i tvivl om, hvad latex er og bruges til.
Som lystfisker kan man bruge latexplader til fluebinding. Det er meget smidigt og elastisk og gør sig vældig godt som ryg på diverse rejeimitationer. Rejer af ren latex fra bl. Hørgaard og Danskeren Axel Karslhøj (Lexarejer) har også set dagens lys. Disse rejer er til tider uhyggelig effektive, og meget nemme at lave selv.
Materialler til latexrejer
- En klump modellervoks
- En lille plade
- En lille sprøjte
- En kanyle hvor spidsen er klippet af
- Nåle i forskellige tykkelser
- En grundmodel
- Latexmælk
- Talkum
- Tusch
- En rustfri stålkrog beviklet med tynd kobbertråd
Først varmer du modellervoksen op ved at ælte den i dine hænder. Når modellervoksen er varmet op (almindelig legemstemperatur 36-37 grader), presses den ud på træpladen. Modellervoksen på træpladen skal kunne rumme hele grundmodellen plus følehorn og hale.
Modellervoksformen skal set fra siden, være 4-5 mm tyk. Grundmodellen presses med i den lune modellervoks. Hvis modellervoksen ikke er blevet æltet og varmet ordentlig op er det næsten som at presse grundmodellen ned i en klump tørt ler!
De følehorn der eventuelt måtte være på grundmodellen, presses kun let ned i modellervoksen. Når grundmodellen er fjernet fra modellervoksen, kan du med en nål lave alle de følehorn, som du ønsker. Så er formen klar til brug.
Fra bøtten med latexmælk suger du noget mælk op i sprøjten. Det skal kun være lidt mere end det, du skal bruge til rejen.
Når du har sat kanylen på sprøjten, holder du sprøjten lodret således, at kanylen er øverst og presser let på sprøjten, indtil latexmælk og luftbobler kommer ud af kanylen.
Der må for guds skyld ikke være nogle luftbobler i latexmælken. En luftbobel i et følehorn gør at følehornet let kan rives over.
Latexmælken sprøjtes stille og roligt ned i formen. Start først med kroppen og fyld derefter latex i følehorn og hale. Lad latexen stå og tørre i 4-5 timer.
Når latexen er størknet, lægges en rustfri krog ned i latexen. Husk at bevikle krogen med tynd kobbertråd. Det giver både lidt vægt og en ujævn overflade så rejen ikke glider af krogen. Tynd kobbertråd kan du købe hos en elektronikforhandler.
Der sprøjtes lidt latex over krogen. Krogen kan eventuelt holdes lodret ved hjælp af en nål.
Når latexen igen er tør, kan rejen forsigtigt trækkes op af formen, men den er endnu ikke klar til fiskebrug. For at rejen skal være ekstra holdbar er det vigtigt, at der lægges en lille klat latex over og under krogøjet. Latexen skal have forbindelse med hinanden igennem krog›jet. Endvidere skal rejen have endnu en ordentlig klat latex på bugen. Det gør at rejen i vandet svømmer med krogen nedad.
Nu er rejen næsten klar til at blive farvelagt, men følehornene og halen kan godt klistre meget. Dette problem løses ved at lægge rejen i noget talkum. Den skal kun lige dyppes engang og derefter rystes af så rejen ikke klistrer mere.
Rejen har nu en hvidlig farve, der når den bliver våd, ændres til nærmest transperant (gennemsigtig). Denne farve er ikke særlig opsigsvækkende, men det kan du hurtigt lave om på med en vandfast sprittusch. Nu er det kun op til dine kreative evner, hvilken farve din reje skal have.
Så er det slut med rejefabrikationen.
Som det ovenfor er beskrevet, kan en latexflue laves ved hjælp af en eksisterende reje, men andre fisk og insekter kan sagtens imiteres ved hjælp en lidt fikse fingre, f.eks. enden af en kuglepen, forskellige størrelser nåle, lidt kreativitet og en klump modellervoks.
Latexmælk kan købes i mange hobbyforretninger – i forskellige udgaver. De 3-4 første bøtter latex jeg fik fat i var totalt ubrugeligt. Så fandt jeg ud af, at der er en hobbygrossist i Jylland ved navn Vestergård, der havde noget latexmælk, jeg ikke havde prøvet. Det viste sig at være velegnet tilformålet.
Latexmælken kan købes i bøtter med 200 ml. vare nr. 760081 og 500 ml. vare nr. 760082. I disse bøtter er der nok latexmælk til flere hundrede små latexrejer. Westergård sælger ikke direkte til private, men kontakt din lokale hobbyforretning eller sportsforhandler, og spørg om de ikke kan bestille noget latexmælk til dig. Vestergård har telefonnummer 86 62 70 77.
Advarsel!
Latex er som tidligere nævnt et naturprodukt og latex nedbrydes ved kontakt med sollys – både direkte og inddirekte sollys. Når du ikke bruger dine latexrejer så sørg for at de bliver opbevaret tørt og mørkt.
Efter endt fisketur har rejerne godt af at ligge 2-3 timer og “lufte” lidt af. Lad ikke bøtten med latexmælk stå åben for længe. Så begynder latexen at størkne.
Husk endelig at skure låget helt til hver gang bøtten har været åbnet.