Kong Konic fra Lamson Waterworks
Lamson Konic er fra Waterworks Lamson og består af fire modeller. Amerikanske Waterworks Lamson har allerede en række berømmede luksus fluehjul på repertoiret, men Konic skiller sig ud ved prismæssigt at ligge sig i bunden af markedet.
Vi har testet et Konic 2, som er lavet til fluefiskeri i klasse 5/6. Konic hjulets pris vækker opsigt idet markedet ellers signalerer, at et fluehjul selvfølgelig skal koste flere tusinde kroner for at fungere. Større opsigt vækker et nærmere kig på hjulet, da Waterworks Lamson med Konic nu lancerer et støbt fluehjul.
Støbte fluehjul er ellers nærmest ekskluderet i kvalitetssammenhænge, grundet skrøbelighed, sarte overflader og høj vægt. Waterworks Lamson håber på at kunne tage alle stikkene hjem ved hjælp af en ny støbemetode, hvor hjulet støbes af ALDC12 aluminium under højt tryk. Denne proces giver en meget ensartet struktur i materialet, så delene kan efterbehandles i CNC maskiner, som hjul drejede af hele blokke aluminium.
Under brug virker Konic robust og stift i konstruktionen. De færdige dele er dækket af 100% polyurethane, hvilket giver en meget stærkere overflade end forskellige typer maling og anodiseringer. Hjulets overflade fremstår i mørk metallisk grå. Vægten ligger i den tunge ende af Waterworks Lamson fluehjulene, men da firmaets hjul generelt er blandt markedets letteste, så er Konic stadigvæk et ret let storspolehjul, med en kapacitet som egner sig glimrende til almindeligt ørredfiskeri eller let kystfiskeri.
Hjulets trumf er bremsen, som er den samme, som sidder i alle Waterworks Lamson fluehjul. Konstruktørerne tog udgangspunkt i den bremse som de vidste fungerede, og designede derefter resten af hjulet.
Design er på mange måder et omdrejningspunkt for firmaet, og selv om fluehjuls design altid er smag og behag, så har Waterworks Lamson dog altid fået opmærksomhed på deres særlige design. Konic hjulet ligger stilmæssigt meget op af seneste udgave af Litespeed-hjulet. Bremsen i det lukkede system fungerer selvfølgeligt upåklageligt, og bremseknappen er et nyt lille skud på stammen blandt Waterworks Lamsons hjul. En mellemting mellem knappen på hhv.
Litespeed og Velocity serierne, og for mit vedkommende ligger Konic-knappen faktisk mest naturligt i hænderne blandt de tre. Bremsens lyd er også den samme som de øvrige Waterworks Lamson modeller, og det svækker selvfølgelig ikke kvalitetsindtrykket. Håndtagets fæste på spolen i denne model virker lidt spinkel, men fungerede gennem testen upåklageligt. Håndtagets vægt er selvfølgelig balanceret af i spolens egen konstruktion, så udløb ikke skaber rystelser i hjulet. Det er nemt at skifte spole på Konic hjulet, men i forhold til prisen skulle man måske overveje at købe et ekstra hjul i stedet. Så er man sikret, hvis uheldet skulle være ude med det ene.
Hjulfoden matchede flere forskellige hjulholdere fint og sidder stabilt. I øvrigt er hjulfoden en selvstændig del monteret med to skruer, og ikke en integreret del, som det ofte er set på støbte hjul. Serien skulle være saltvandsbestandig, og min håndfuld kyst ture i saltvand har heller ikke kunnet ses eller mærkes på Konic 2 hjulet. Om hjulet tåler års brug i salte og stenede omgivelser vil tiden vise, men hvad brugen i denne test angår, så har Lamson Konic været et solidt og robust bekendtskab helt på højde med langt dyrere fluehjul.
Skulle skader ramme hjulet så gælder der samme garanti på Konic som på alle Waterworks Lamsons modeller. Alt i alt er jeg meget imponeret over Lamson Konic 2 fluehjulet. De indtryk jeg har nået at få omkring funktion og kvalitet er alle positive, og jeg spår hjulet en stor succes – især hvis det holder på langdistancen.
En lille anke er det medfølgende etui, som er for tyndt og utidssvarende. Et beskyttende neoprenetui koster næppe mange ører i produktion, og det burde have været med. Fabrikanter af billige hjul med ringe finish og dårlige bremser skal tage sig i agt, for her kommer Kong Konic, og han går efter tronen.
Fakta
Model: Lamson Konic 2 Lineklasse: 5/6 Vægt: 133 gr. Diameter: 86 mm.