Heltfluen
Helten er en løjerlig fætter. For det første er det en god spisefisk og for det andet er det ganske morsomt!
Herhjemme er heltfiskeriet på Tange Sø blevet ret kendt, da der her om foråret er store klækninger af myg, hvilket udløser et sandt ædeorgie blandt Helten. Er man heldig kan man ved sådanne lejligheder støde på store flokke af fisk som kun tænker på én ting, nemlig at ÆDE.
Mit kendskab til heltfiskeri har jeg fra Norge, hvor det ofte er fiskeri med nymfe som giver gode resultater.
Materialler
Krog – Kamasan B 100 str 12
Tråd – Uni thread 8/0 Camel brown
Hale – 2-3 spidser fra naturfarvet struds eller marabou
Rib – 2 strippede quill fra påfugleherl
Krop -Fly Rite dubbing nr. 18 Rusty orange (BCS 77)
Thorax – CDC natur
Vinge – CDC natur
Vingekasser – Lys brun kalkun eller påfugle støttehalefjer
Lak -Klar
Bindebeskrivelse:
En krog sættes i bindestikket , og tråden gøres fast lidt bag krogøjet, hvorefter at tråden vikles bagover og helt ned til bunden af krogbøjningen. Her bindes der 2-3 spidser af strudseherl ind som skal imitere nymfens haletråde.
Tips:
Undgå at lave halerne for lange, da nymfen derved får tendens til at ville stå på overfladen med bagkroppen. Det er også en god ide at smøre en smule synkemiddel på halen inden fiskeriet starter, men vær omhyggelig med kun at smøre på selve halen og ikke kroppen, som derved vil få hele fluen til at synke.
Nu bindes der 2 strippede påfuglequills ind som senere skal bruges til rib på nymfen.
Den letteste måde at strippe quills på er med et viske læder, som let fjerner luven fra påfugleherl og lignende.
Til selve bagkroppen bruges der Fly Rite dubbing i en orangebrun farve. Sørg for at spinde den tyndt, men fast, mod urets retning, hvilket vil sige fra højre mod venstre. Derved vil dubbingen stramme endnu mere når den vikles på krogen.
Der vikles dubbing på 2/3 af krogskaftets længde, hvorefter der afsluttes.
Nu tages de to quill-rib og føres samlet (ovenpå hverandre) op over fluen i tætte tørn, sådan at der kun ses en ganske smal stribe af kropsmaterialet mellem de enkelte tørn rib.
Til vingen skal der bruges et par langfibrede CdC fjer. Et godt bundt af disse fibre bindes ind pegende bagud, hvorefter der bindes en strimmel kalkun ind på hver side af vingen. Thorax formes ved at dubbe med endnu et bundt CdC fibre.
Disse må gerne være lidt løse, da de også skal danne ben på fluen.
Hvis du vil gøre din flue mere synlig for dig selv, kan du bruge helt hvide CdC fjer i selve vingen.
Vingen laves ved at bukke de bagud-pegende fibre ned til lige bag krogøjet hvor de bindes ind, så de danner en lille løkke/vinge. Lad være med at klippe rent, da de resterende fibre, som peger fremad, skal danne forben på fluen.
Vingekasserne dannes ved at bukke kalkun stripsene fremad på hver side af vingen, hvor de også bindes ind og overskydende materiale klippes bort
Hvis du har svært ved at få kalkunfibrene til at hænge sammen, kan du lakere fjeren på bagsiden med flexibelt lak før brug.
Nu er det blot at sætte en dråbe klar lak på hovedet og så plukke benene ud på undersiden af Thorax med en dubbingnål. Dette vil forbedre nymfens flydeevne enormt.
Skulle du nu alligevel stå ude ved fiskevandet uden nymfer en dag hvor det eneste fisken vil have er sådan nogle små fætre, så fortvivl ikke! Ofte kan man hurtigt “modificere” en tørflue ved simpelthen at rykke halen og vingerne af, hvorefter bagkroppen smøres med en ganske lille smule synkemiddel eller mudder.
Klem hacklet fladt i det horisontale plan mellem pege- og tommelfinger, og du har en velfangende klækkende nymfe. Husk at impregnere hacklet på fluen før fiskeri.