Havørred på Kysten 2
Har du lyst til at tage pulsen på danske kystfluer, her hvor årtusindet stadig er jomfrueligt ? Så kommer du ikke uden om Thomas Vinge´s kystflueleksion, der beskriver og gengiver 250 af slagsen !
Jeg bliver helt forpustet af at tænke på det store arbejde, det må have været at indsamle og bearbejde alle de oplysninger, men som i bind 1, er kodeordet også her i bind 2 grundighed.
Lad os starte bagfra. Her finder du nemlig næsten 30 sider under overskriften; “Fluebindingsmaterialer: Egenskaber og anvendelse.” Du finder alt fra angora- ged over Larva Lace til åleskind ! Kystfluer år 2000 er en alsidig affære. Flere ting kunne fremhæves, men oversigten over kroge og gennemgangen af forskellige typer af lim og deres anvendelse er kontant viden, lige til at omsætte.
Selve gennemgangen af fluer er systematisk ordnet i oplagte kategorier såsom muddlerfluer, rejefluer og fiskeimitationer. En af de mere kuriøse kategorier er kribblekrablefluer !
Viften af fluer der er med, er så bred, at der er plads til klassikere som Red Tag Palmer, Alexandra, og nyskabelser som svenskeren Robert Lai`s superrealistiske reje – og børsteorms-imitationer. Der lige fra de meget, meget enkle fluer til de mere avancerede.
Til de sidstnævnte får du hjælp.
Det gælder Robert Lai´s Masken hvor du virkelig skal kunne bruge en dubbingløkke, og Dennis Skelmose Jensen´s Soft- Body Zonker, hvor kroppen laves af smeltelim, støbt i form. Fluerne er bundet i en flot og sikker stil, og du får naturligvis, som i bind 1, mønstrene godt beskrevet. De ledsagende kommentarer til fluerne rummer mange fisketips – lige fra indtagning til på hvilke pladser, fluen kan bruges.
Men kommentarer rummer langt mere end det, og der er ligeså mange guldkorn at hente, som i selve mønstrene. Samlet set har Thomas Vinge skabt et vægtigt værk, som givet vil sætte sig mange spor hos alle os, der lider af manien; kystfluefiskeri fra kysten.