Havørred i tidevandet
I den ydre del af Randers Fjord trækker tidevandet ind og ud og skaber et væld af spændende pladser. Store mængder ørreder trækker også ind og ud i forbindelse med Danmarks største Å system – Gudenåen, og gør det til en rigtig interessant plads for lystfiskere. Vi har været en tur i fjorden med den lokalkendte Henrik Leth. Her får du indsigt i hans yndlingspladser og teknikker.
FORESTIL DIG EN PLADS med stærk strøm, store dybdeforskelle masser af byttedyr og kombiner så det med en fjord der bl.a. huser Danmarks største å en tilsvarende stor bestand af havørred – ja så har du en rigtig tiltalende plads til kystfiskeri. Netop de forhold gør sig gældende i den ydre del af Randers Fjord omkring Udbyhøj. Men tidevandet kan stige hurtigt og lokalkendskab er vigtigt. En af dem der kender fiskepladserne rigtig godt er fluefiskeren Henrik Leth fra Randers. Vi satte Henrik i stævne og aftalte at mødes en dag i fjorden, så han kunne vise os de bedste pladser og fortælle om teknikkerne til at lure havørrederne i den ydre del af Randers Fjord.
HENRIK INSISTERER på at mødes en sommermorgen kl. 4, så min fiskekammerat Rasmus og jeg gør vores bedste for at være friske, da vi ankommer en anelse forsinket til pladsen kendt som Polderne. Henriks firehjulstrukne Mitsubishi kassevogn holder på pladsen og er med til at overbevise en om at Henrik er dedikeret til sit fiskeri.
Bilen er en fiskemaskine der laster alle remedier til fiskeri inkl. seng, sovepose, kaffemaskine, fluebindingsudstyr, et flot udvalg af fluestænger og selvfølgelig hans elskede pontonbåd. Henrik er allerede i fuld gang med at fiske fra denne, så vi vader ud mod ham med ladte stænger. Henrik er morgenfrisk og kan fortælle om to blankfisk, han allerede har taget på en hvid nandu flue. Jeg prøver en hvid hackleflue og Rasmus sætter en af hans Cutthroat Kutlinger på, og så fisker vi hver sin vej fra det store orange sømærke.
Der går ikke længe så sidder Henrik igen med bøjet stang i sin pontonbåd. – Kom herned råber han. – Du skal fiske ud over disse muslingepartier, siger han og henviser til området kaldet Sækken. Bunden er tydeligvis anderledes end sandet vi gik på før og jeg har ikke fisket længe før et godt dunk forplanter sig og en fin fisk springer fri af vandet. Jeg ville ønske jeg kunne sige det var med solopgangen i horisonten, men sandheden var at det var tidlig morgen weekenden inden Sankt Hans, så solen var stået op for længst og desuden var det regnvejr. Men fisk det var der, og da den bliver landet betragter jeg dens smukke gyldne skær et godt stykke tid. Stor er den ikke, men der er bare noget særligt over de fjordørreder – og så må jeg hellere være ærlig og sige der går langt længere mellem mine havørreder end der gør med de to gutter jeg fisker sammen med. Derfor skal den også lige nydes.
Både Henrik og jeg fanger en mindre en mere hver før vi går tilbage til land. Rasmus hænger lidt med hovedet og har som den eneste ikke fanget noget. Henrik har en aftale og skal videre, og Rasmus og jeg beslutter at prøve Stenrevet, en plads som Henrik anbefaler.
Vi kører fem minutter parkerer på ny og går langs en mark før vi krydser en del af fjorden for at vade ud til en lille ø med et tilhørende stenrev. Rasmus klør på, men han har jo også lidt at indhente, og jeg tager mig en velfortjent vaderslur efter at have været tidligt oppe. Pludselig bliver jeg vækket af en oprevet Rasmus, der kan fortælle han lige har mistet en potentiel klubrekord. En stor havørred havde taget Cutthroat Kutlingen og knækket forfanget i en serie af spring. Jo store fisk, er der bestemt også her…
HENRIK LETH er hardcore fluefisker og kender Djurslandkysten, Gudenåen, Villestrup Å, Mariager Fjord, Randers Fjord og en masse andre fabelagtige pladser ud og ind. Faktisk flyttede han til Randers i sin tid, fordi det var der han mente han havde mest formidabelt fiskeri inden for rækkevidde. Et af de steder han holder af at fiske året rundt er Ydre Randers Fjord, hvor vi var. Jeg har taget en snak med ham om pladserne og hvordan de skal fiskes.
– DER ER FIRE FISKEPLADSER jeg primært fisker i den ydre del af Randers Fjord, fortæller Henrik Leth. – Jeg fisker oftest fra pontonbåd, men de kan alle affiskes af vadefiskere. Tre af pladserne ligger på sydsiden, nemlig Stenrevet, Udbyhøj Havn Syd (langs kanten ud af fjorden) og Sækken. Udbyhøj Havn Nord er en udmærket plads på nordsiden, men desværre lidt svær at komme til som vadefisker.
STENREVET er af fjordens mest kendte pladser, men alligevel er det ikke alle der lige ved hvordan man skal komme til pladsen. Man kører mod Udby og kører mod fjorden af Nydamsvej. Der parkeres for enden af vejen langs hegnet. Der er opsat et skilt der fortæller at man ikke må køre videre mod fjorden, og det bør man overholde.
Herfra skal man gå ca. 300 meter ned til vandet og vade yderligere 100 meter ud til en lille aflang ø der ligger parallelt med bredden. På ydersiden af revet er der et stenrev der lokker bytte og ørrederne til. Man kan fiske langs hele ydersiden af revet, og særligt nordenden og sydenden kan være gode. Man skal endelig ikke være bange for at fiske på det helt lave, hvor fiskene ofte kan ses når de jager.
Man ser ofte store tankere sejle forbi og det kan give store bølger der mudrer hele pladsen op og så er det altså tid til en kaffepause, før det lægger sig igen. Pladsen fisker sådan set godt året rundt og her er chance for at støde på de helt store fisk der trækker mod Gudenåen. Min største fisk fra Stenrevet er på mere en 80 centimer – desværre en nedgænger der selvfølgelig blev genudsat, fortæller Henrik der nok gerne vil fange den når den kommer tilbage…
HAVNEN VED UDBYHØJ SYD kan fiskes både øst og vest for havnen. Der kan vadefiskes på begge sider og her er også godt med flydering eller pontonbåd. På østsiden kan man faktisk vade langs sejlrenden et godt stykke og hele vejen ud til Sækken, hvis man vil det.
Men man skal udvise forsigtighed, da man ikke skal blive fanget på revlerne når tidevandet stiger. Parkering foregår ved færgelejet og en af de bedste ting ved denne fiskeplads er Madkassen i havnen. En del af ritualet er at få sig en varm pølse eller bøfsandwich på havnegrillen, som en fast del af fisketuren, fortæller Henrik med et smil.
SÆKKEN er en rigtig spændende plads. Inden du når Udbyhøj Syd drejes der af ved sommerhusområdet og Havvejen. Vejen følges indtil du møder en markvej med et ulæseligt rustent skilt.
Der parkeres for enden af markvejen. Her fra skal man vade ud over et stort lavvandet område hvor man også kan støde på multer. Hvis det er lavvande kan du se en sandrevle og ved at gå ud til denne og til højre kan du fiske langs det yderste af sejlrenden. Ved Klodsen, det store orange sømærke, kan du gå til venstre ind i fjorden og mod Sækken. Sækken er et område hvor strømmen cirkulerer og der er en spændende blanding af muslingebanker, blæretang og blød bund, og det er altså bare noget ørrederne kan lide. – Man kan også gå længere ind i fjorden og ud til sejlrenden, tilføjer Henrik. Jeg har et par kammerater, der er rigtigt godt kendt med strømforhold og vanddybder og de holder af at fiske i faldende vand langs sejlrenden, men man skal være udvise forsigtighed, så man ikke ender med at måtte svømme ind iført vaders, hvilken flere dumdristige har øvet sig på!
UDBYHØJ HAVN NORD er interessant plads, men desværre svær at komme til for vadefiskeren efter Digelaget har lavet et tåbeligt færdselsforbud på den nordøstlige mole og diget, fortæller Henrik lidt oprørt. Det betyder at man ikke længere kan komme ned og fiske langs den gamle sejlrende Gammeldybet. Hvis man er i flydering eller pontonbåd kan man søsætte den på vest siden og sejle uden om havnen. Men man skal huske at holde øje med færgen. Hvis man ønsker at vadefiske må man benytte Skallehusene som udgangspunkt. Der parkeres ved siden af bålpladsen for enden af vejen ved Skallehusene. Herfra er der en frisk tur på et par kilometer, hvor du i det lave vand, har alle gode muligheder for at teste de åndbare, før du når til hvor du kan affiske kanten af sejlrenden eller Gammeldybet.
HENRIKS TIPS TIL RANDERS FJORD
- Fjorden fisker bedst efter vandvendingerne. Det er ikke unormalt at der er en tidevandsforskel på en halv meter, og en deraf følgende god strøm. Dette giver godt fiskeri, men kan også være farligt
- Dette er min erfaring at fiskeriet om foråret er bedst nar vandet falder. Om sommeren er det bedst at fiske i det stigende vand der er lidt friskere og køligere
- Forår og sommer fisker fjorden bedst tidlig morgen
- Rejefluer er et godt valg hele året
- Husk ørred og laks er fredet i fjorden fra 15. november til 16. januar
- Fisker du fra flydering eller pontonbåd er det en god ide at lade sig drive med tidevandsstrømmen ind og ud af fjorden