Fluorocarbon
Denne linetype har fundet sin plads på markedet – læs her om fordel og ulemper…
I dag findes der et utal af forskellige fiskeliner til forskellige formål. En af dem er Fluorocarbon. Men hvad står fluorocarbon egentlig for, og hvad er det for et produkt.
Fluorocarbon er egentlig en drivhus gas bestående af carbon og fluorine. Ændrer man den kemiske sammensætning og tilsætter forskellige grundstoffer, så får man kendte produkter som eksempelvis Duponts teflon. I vore køleskabe findes også fluorocarbon-gasser. De sørger for at køle via kompressoren. De fleste af os har hørt om drivhusgasser, og vi ved at det ikke er det bedste, som vi kan slippe ud i naturen. Men vi bruger altså også disse kemiske forbindelser til andet og mere konstruktivt.
Det Japanske firma Kureha var de første til at fremstille og patentere fluorocarbon fiskelinen. Linen består af polyvinylidene fluoride og fremstillingsmåden er den samme som den der bruges til at fremstille almindelig monofil line. Desværre er det blot en mere giftig fremstillingsproces og sikkerhedskravene er store.
Egentlig blev fluorocarbon linen opfundet til at lave bedre og mere fangstgivende kommercielle fiskegarn. Da Japan er en stor nation, når det gælder fiskeri og ikke mindst det at spise fisk, så ville garn fremstillet i fluorocarbon give mange fordele og få ulemper.
Fordele og ulemper ved fluorocarbon line
- Fluorocarbon line suger ikke vand, og brudstyrken svækkes derfor ikke ved absorbering af vand, som det sker med monofile liner.
- Fluorocarbon line har næsten samme brydnings indeks som vand, hvilket vil sige, at det reflekterer lyset på næsten samme måde som vand og derfor bliver næsten usynligt.
- Fluorocarbon line har en meget hård overflade som giver længere holdbarhed.
- Fluorocarbon line er meget lidt elastisk og samtidig god til at absorbere chok påvirkninger.
- Fluorocarbon har lav hukommelse.
- Fluorocarbon har samme brudstyrke som monofil line, og i visse tilfælde ved at tilsætning af adjektiver højere brudstyrke en almindelig monofil.
- Fluorocarbon som fiskeline er et tungt materiale. Det vejer 1,78 gange så meget som vand.
- Fluorocarbon er upåvirket af UV stråler og kan derfor ikke nedbrydes.
- Fluorocarbon er meget dyrt at fremstille.
Ved at gennemgå listen over fordele kan man hurtigt danne sig et overblik over, hvad denne line vil er god til, og hvor man i dag bruger den med stor fordel.
Som fiskegarn fik man et garn som fiskene havde svært ved at se, garnet sugede ikke vand og det rådnede derfor ikke. Solen kunne ikke ødelægge det, og fiskene havde sværere ved at lave huller i det, fordi materialet er meget hårdt og absorberer chokpåvirkningerne. Garnet påvirkedes ikke på samme måde af strøm og bølger, idet det næsten er dobbelt så tungt som vand og derfor hænger lige ned.
Fluefiskerens foretrukne
Hos os sportsfiskere er det primært fluefiskeren, der har glæde af fluorocarbon. Materialet er perfekt til fremstilling af forfang. Det ses dårligt af fisken, det synker, det krøller ikke, og fordi vægtfylden er høj vil det strække bedre i kastet. Overfladen er hård og derfor egnet til fisk med ru tænder så som hornfisk, og det tåler bedre fiskepladser med mange grene eller sten.
Selv ved kraftige tilslag knækker fluorocarbon sjældent ved brug af de rigtige knuder. Den bliver aldrig for gammel og mør, hvilket man skal skrive sig bag øret – man må aldrig smide det i naturen. Det forgår ikke de første 10.000 år!
Put det i lommen og smid det i skraldespanden til forbrænding.
Fluorocarbon er en dyr fornøjelse, men hvad gør det sammenlignet med alt det andet grej, som vi har samlet gennem tiderne. Det er trods alt for fluefiskerens vedkommende fluen og det stykke materiale, som fluen er bundet i som reelt fanger fisken. Resten er i og for sig ret uvæsentligt.
Jeg kan forstille mig, at medefiskeren har stor glæde af fluorocarbonens egenskaber, hvorimod spinnefiskeren få fordele har. Han bruger i dag ofte liner, der ses tydeligere end den traditionelle monofile line – og han fanger stadig fisk.
Knuder
Der er visse knuder man skal undgå, når man bruger fluorocarbon materiale.
Blodknuden – overfladen på fluorocarbon er så hård at knuden kan trækkes op – brug derfor kirurg knuden i stedet for. Brug Uni-knuden eller Turtle knuden, når krogen eller fluen skal fæstnes til fluorocarbon.
Hybrider
Man skal være opmærksom på, at ikke alle fiskeliner mærket fluorocarbon er rendyrkede fluorocarbon liner. Der findes en del hybrider, samt monofile liner som er coatede med fluorocarbon. Disse liner har ikke helt de samme egenskaber som ren fluorocarbon, og oftest er produktet skrøbeligt især med hensyn til knuder.
Brudstyrken er i reglen også et problem. Man kan relativt nemt finde ud af om der er tale om ægte fluorocarbon line eller et blandingsprodukt ved at sammenligne priserne. Ægte fluorocarbon materiale koster gennemsnitligt 4 kroner meteren eller mere, alt efter tykkelsen.