Fluefiskerens Håndbog – Malcolm Greenhalgh
Der er skrevet hyldemeter om stalling og ørredens adfærd, ferskvandsbiologi, insekter, fluemønstre og fluebinding. Bogen sammenfatter meget af det ovenstående på 288 sider.
Det blev ret hurtigt klart for forfatteren, at det ville være så godt som umulig, at fotograferer sig gennem bogen.
Derfor er bogen helt igennem illustrerer med tegninger. Dette giver flere fordele, dels at det er muligt at holde størrelsesforholdet konstant, og dels kan byttedyrene gengive på det ønskede stadie. F.eks. er døgnfluerne i de fleste stadier illustreret som både dun og spinner.
Ved at vælge tegning undgås også en irriterende baggrund, og det er muligt at fremhæve det ønskede. Et omfattende men yderst flot stykke arbejde.
Der er en rigtig god systematik i bogen. Der en farveplanche af hver omtalte byttedyr eller flue. Tekst og illustration følger hinanden, således at det ikke er nødvendigt at blader for at læse tekst og se tegning på en gang. Stor ros til oversætteren for et let læseligt sprog, og omsætning til danske forhold.
Bogen kan deles op i fire hovedafsnit
Det kostede 60,- kr at fiske i to timer i DOK 1 med retten til at medtage to fisk. Vil man fange flere må der løses nyt kort. En smule dyrt set med en jydes øjne, men yderst rimeligt set med hovedstads- områdets øjne og en billig måde at få en ekstra oplevelse udover den obliogatoriske Strøgtur når man alligevel er på besøg hvor landets love besluttes.
Og så smager fiskene herfra fantastisk godt og er dejligt røde i kødet. Under mit besøg ignorerede fiskene ganske enkelt spinnere og blink og kunne udelukkende overlistes på den orangefarvede PowerBait med glimmer i.
Måske var det et såkaldt naturens lune, men et er helt sikkert: Ingen anbefales at gå ud og fiske i et P&T uden at vedkommende har et par glas af den importerede dejagn og jeg ville da heller ikke anbefale nogen at tage en tur til DOK 1 uden denne superagn, men køb den på tilbud.
Byttedyr
Bogen starter med en gennemgang af byttedyr på måde der er et biologibog værdig og kan bruges som et opslagsværk om ferskvandsbiologi.
Men forskellen er at denne bog er skrevet med flue-fiskeri for øje, hvilket vil sige: levesteder geografisk, i vandet, klægningstidspunkt og betydning som byttedyr. Systematisk artsgennemgang.
Månedsoversigt
Bogen starter med en gennemgang af byttedyr på måde der er et biologibog værdig og kan bruges som et opslagsværk om ferskvandsbiologi. Men forskellen er at denne bog er skrevet med flue-fiskeri for øje, hvilket vil sige: levesteder geografisk, i vandet, klægningstidspunkt og betydning som byttedyr. Systematisk artsgennemgang.
Nok den geniale og centrale del af værket. En oversigt over hvilke byttedyr, der findes i hvilke måneder fra januar til december.
Det hele er indsat i en tabel, som hvis man startende fra på venstre side indeholder: insekterne med en farveskitse i margen – sidehenvisning til Byttedyr – latinske navne – gruppe – type vand – tidspunkt og over på højreside af bogen der glider over i kropslængde – kropsfarve – vingefarve – imitationer – sidehenvisning og slutter yderst til højre i margen med en farveskitse af flue mønster.
Det lyder måske forvirrende, men det er såre simpelt og meget anvendeligt. Det er muligt ud fra et fundet insekt, at finde et imitationsmønster.
Imitationsfluer
Følges sidehenvisningen fra månedsoversigten, kommer man til afsnittet imitationsfluer. Systematikken går her igen som artsbeskrivelsen i insektdelen. Døgnfluer for sig og biller for sig.
Med side henvisninger til insektdelen, således at det er nemt at finde det insekt, man prøver på at imiterer. En fyldig mønster beskrivelse og farvetegning. Der er meget inspiration at hente til nye mønster og anvendelsen af dem.
Materialer, fluebinding og præsentations af fluen
Afsnittene giver en rigtig god beskrivelse og det er helt “up to date” med materialevalg og binde- teknikker. Præsentationsdelen er nærmest en hvordan kommer jeg i gang. De indeholder alt det der skal til for at blive en habil fluebinder og -fisker, og gør at bogen med rette kan kaldes Fluefiskerens Håndbog.
Det er nok ikke er en bog man pløjer igennem som skønlitteratur på et par aftener. Men skulle jeg vælge “den eneste ene” ville det helt sikker blive denne.
Den bør være enhver fluefiskerens håndbog.