Danske Fluer – deres ophavsmænd og historie
En født klassiker. Poul Friis fortæller om historier og ophavsmænd bag en lang række danske fluer…
Mange fluebindere husker Poul Friis omfattende bog ’Fluer’ fra 1969. Med 300 illustrerede fluemønstre satte bogen tydelige spor i dansk fluebinding. Poul Friis nye bog ’Danske Fluer’ er mere beskeden af omfang, men indholdet er savnet og bogen spiller en vigtig rolle i dansk litteratur om fluebinding.
Mere end firs fluer af dansk ophav er beskrevet med mønstre og små historier om deres oprindelse eller ophavsmand. Fluerne spænder vidt i den danske fluefiskehistorie. Fra tidlige jyske havørredfluer skabt af afdøde fluefiskere til moderne klassikere som Steen Ulnits Juletræ og Jan Grünwalds Black Shank eller Jans lille sorte. Som sidstnævnte flue er et eksempel på, så fremgår det også flere steder i Danske Fluer, at fluer af og til har mere end et navn.
De medvirkende fluer er tiltænkt fedtfinnede fisk som laks, havørred, stalling, bæk- og regnbueørred samt en enkelt flue til helt. Hovedparten fluerne skabt til fiskeri i strømvande, og selv om enkelte kystfluer har sneget sig med i bogen, står det klart at det er fluer med rødder i det klassiske fluefiskeri bogen omhandler.
Det er fristende at sige, at bogen omhandler jyske fluer, men som flere af historierne bag fluerne afslører, så har det også tidligere været udbredt, at københavnere og fiskere fra øvrige dele af landet rejste til de jyske åer for at fiske ørreder – og binde fluer. Mange af bogens havørredfluer er eksempelvis klækket ved Karup Å.
Det er en stor fornøjelse at læse ’Danske Fluer’. En del af bogens fluer findes i utallige flueæsker landet over, og for mit eget vedkommende har flere af bogens fluer givet mig mange gode oplevelser – og fisk på land. Nu har fluerne mere end et navn, og jeg er sikker på, at Poul Friis vil få en varm tanke næste gang en af disse gamle fluer bliver sendt ud over vandet. Måske der endda vil sætte sig yderligere en smule selvtillid bag kastet, med visheden om at mønstret har fristet ørreder i tredive eller fyrre eller mange flere år. Hvem skulle nu have troet, at der stod en dansk fluefisker bag ved en Red Tag Palmer?
De fleste genkender nok også fluer som Jysk Chillimps, Den Våde Høne og God Nat Fluen. Det er klassiske fluer bundet af klassiske materialer. Bogens fluer har et yderst sparsomt indhold af moderne bindematerialer, og visse af de omtalte fluer kan endog være næsten umulige at binde i original udgaven i dag. Eksempelvis ved kendere, at der ikke vil være meget pink i en Old Danish Pink Fly bundet med dags datos forhåndenværende materiale.
De fluer, hvis navne har slået sig fast, har ofte en kendt fiskeprofil bag sig. En del af ophavsmændene er ikke længere at finde ved åerne, men mange fluebindere vil nikke genkendende til Mogens Espersen, Valdemar P. Haugaard, Preben Torp Jacobsen, Poul Jorgensen, Johannes Laursen, E. G. Michelsen, Svend Saabye, Paul Wellendorf og Olav Krogsgaard. Bogen omhandler naturligvis også en række af Poul Friis egne kendte fluer.
Bogens illustrationer er et kapitel for sig. I en tid hvor fotografiet igen boomer og er allestedsnærværende takket være den digitale teknologi, så er det prisværdigt med en bog illustreret udelukkende ved hjælp af egne tegninger og akvareller. Poul Friis streg og farvelægning holder bogen stemningsmættet fra A-Z idet siderne er rigt illustreret med andre motiver end selve fluerne. Vandløb og fiskere pryder siderne sammen med fluerne. Denne høje standard er gennemgående for bogens udførsel, både hvad angår indbinding, layout og papirkvalitet.
Bogen er en fornøjelse at både se på og læse i, og jeg vil ikke tøve med allerede nu at tillægge bogen en hvis historisk værdi i dansk fluebinding.
Nu afdøde Preben Torp Jacobsen er ikke galt på den, når han afslutter bogens forord med sætningen: En bog man vil tage frem atter og atter og blive i godt humør af at se og læse.
Fakta
Titel: Danske Fluer – deres ophavsmænd og historie
Forfatter: Poul Friis
Forlag: Privat tryk februar 2005
Sider: 128
ISBN: 87-988512-6-8
Bogen er med hardcover og er trykt i 2.000 eksemplarer, heraf 500 signerede og nummererede.
(Poul Friis: Fluer – Chr. Erichsens Forlag 1969 – ISBN 87-555-0508-2)