Bornholmske kystørreder
Østersøens havørred eldorado – Bornholm lokker med et ualmindelig godt kystfiskeri efter havørred
Ikke ret mange er efterhånden i tvivl om at der findes et fortrinligt kystnært fiskeri efter havørred på solskinsøen Bornholm. Tekst-tv, artikler, fisketurister, internettet o.s.v. Alle fortæller de samstemmende om stabilt, ja endda ofte kanonfiskeri på øen.
Det er der givetvis mange forklaringer på, men overordnet set er der efter min mening fire væsentlige faktorer som spiller ind.
Bornholm har en selvproducerende havørredstamme, som i øvrigt har mange hundrede år på bagen. Det er flere år siden der sidst har været grebet ind i dette forløb. Samtidig har vi de sidste mange år været heldige med masser af regn i efteråret, hvilket giver optimale forhold til ørredens vandring mod gydepladserne.
Østersøens saltfattige indhold (nærmest en indsø) gør at havørreden er på jagt hele året efter føde, og når man samtidig kan konstatere at den bornholmske kyst nærmest er et skoleeksempel på optimale forhold for havørreden, med dens pynter, odder, leopardbund, samt fine overgange imellem lavt og dybt vand, ja så er forklaringen ligetil.
Bornholm har hele 25 ørredførende vandløb, hvoraf de tre største er helårs fredet. Der bliver lokalt gjort en del for at ørreden har god adgang til vandløbene, samt at der i vandløbene findes gode og brugbare gydepladser.
En tur langs disse åer i opgangsperioden om efteråret, er en fantastisk oplevelse, men det er en anden sag.
Endeligt er det således at fredningsperioden for farvede fisk er udvidet fra 16 januar til 01 marts, hvilken ikke betyder det store for kystfiskeren med sin stang, men derimod for de mange garnfiskere.
De ”mister” så at sige halvanden måned, men ikke nok med det, når de endelig kan sætte deres garn er det på det tidspunkt hvor den første forårssol har varmet det kystnære område op, til lige netop at det første ålegræs og blæretang er blevet frigjort og dernæst sætter sig i garnene, hvilket jo ikke gør tingene nemmere for garnfiskeren.
Men den enes død, er som bekendt den andens levebrød, og derfor tror jeg at kystfiskeren nyder godt af at der så at sige ”slipper endnu flere” flotte fisk ind til kysten.
En tur fra fiskedagbogen
” Neeej den røg af, ligesom den huggede ” råber jeg til Leif som står 8-10 meter til højre for mig. Jeg når ikke at sige eller tænke yderligere før et nyt og tungt hug stopper fluens gang i vandet, det næste jeg registrerer er hjulets hylen da havørreden tager et voldsomt udløb imod strømretningen.
Jeg strammer fighter-bremsen et par gange, og det sætter langsomt udløbet i stå.
Ørreden går nu over til en ny taktik, nemlig at afgive tunge og voldsomme hug på stedet. Det indikerer for mig at der kunne være tale om en stor op/- eller nedgænger, men vandet er i øjeblikket ( januar 2003) så tilpas koldt ( ca. 3 grader ) at selv overspringere kan blive lidt dovne, så håbet lever lidt endnu.
Efter ca. 15 minutter, hjælper Leif mig med at nette en let farvet hanfisk på ca. 6,5 kilo og ikke særlig lang, faktisk en rigtig flot fisk. Fisken afkroges forsigtigt og genudsættes nænsomt
Ikke en ualmindelig tur
Min fiskekammerat Leif og jeg har igennem årene haft fantastisk mange oplevelser af denne art, med mange flotte fangster til følge. Vi har så at sige ”travet” den bornholmske kyst tynd adskillige gange i jagten på at finde steder hvor havørreden optræder lidt mere end normalt, i sin konstante jagt på føde.
Bornholm byder udover fiskeriet på en fantastisk natur, med forrevne klippelandskaber og dybe kløfter i nord til sydkystens mange flotte sandstrande. På vest/- og østsiden er det nærmest en blanding af det hele. Imellem alle disse potentielle havørredrevirer dukker små maleriske fiskerbyer som eksempelvis Allinge, Gudhjem og Svaneke op.
Det allerbedste er næsten, at uanset vindstyrke og vindretning kan der med vores lokalkendskab, altid findes et hjørne med optimale forhold, uanset om man er spinne/- eller fluefisker.
Af ovennævnte grunde er Bornholm så absolut et besøg værd for de som søger spændingen og fighten med havørreden og som samtidig sætter pris på et flot stykke uspoleret natur. Hvad enten du er fluefisker, spinnefisker eller en kombination af begge dele så:
Velkommen til Bornholm !
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!