På store strækninger slynger den sønderjyske Gelså sig stadig som i fordums tider. På strækningen ved Bevtoft tog amtet for år tilbage tyren ved hornene og lagde løbet tilbage i de gamle folder.
Det gav bonus i form af en fantastisk stallingbestand. Det er ikke unormalt at fange stallinger på helt op til 45 cm på denne strækning. Rigtige blåmænd. Sidste år forlængede man sæsonen med 14 dage i november måned. Pludselig blev der fanget store havørreder på strækningen lige neden for og ovenfor Bevtoft By. Og der blev fanget rigtig godt. Gelsåen har i de senere år faktisk levet lidt i skyggen af Ribe Vesterå, der er den yderste strækning af Gelså-systemet.
Ribe Sportsfiskerforening frikøbte laksene og havørrederne herude for over 350.000 kr. om året og siden har der faktisk udelukkende været fokus på denne del af systemet. Og det er da rigtigt at ude i Vesteråen er der mange fisk og der fanges også mange og store fisk. Således i starten af maj måned i år en laks på 11 kilo hvilket er med til at bevise at der går rigtige kæmper op i dette vandløb. Men Gelsåen er meget mere. Udover en god bestand af bækørreder er der som før nævnt stallinger i store mængder. Har man lyst til at mede ål en mild sommeraften så er Gelsåen også stedet. Ja sågar karper går der i dette system. Her er der tale om en oversvømmelse år tilbage som fik et par store og flotte karper til at skifte fra stille-stående vand til strømrigt vand.
Sidste år startede havørredfangsterne allerede i april måned helt oppe ved Bevtoft. Om det var en overspringer eller bare en tidlig fisk strides de såkaldt lærde stadig om. Fakta var det imidlertid at den 3,5 kilo blanke fisk var dagens største til Ørreddagen i Aabenraa og at den blev fanget af en garvet Gelsåfisker. I år har man set de første rigtig store fisk i starten af maj måned på strækningen ved Enderupskov, som efter min mening hører til den allerflotteste del af hele Gelsåen. Her kan man opleve et særdeles flot kuperet terræn. Og ind i mellem en olm tyr også. Så gælder det om at holde lav profil. Tilsyneladende, er de fleste havørreder i Gelsåen opsatte på woblere. Jeg har i hvertfald ført lidt af en statistik de seneste år og det har vist sig at røde og andre skrigende farver er særdeles effektive. Det er jo nok en slags " provoagn " og havørreden, der er stærkt revirhævdende i åen, finder sig ikke i hvad som helst. Derfor er det også altid et godt tegn når der i et høl eller en kule tilsyneladende overhovedet ikke er liv. Så står der nok en stor havørred. Fluefiskerne, de ses som oftest kun i de meget tidlige morgentimer og sene aftenstunder, får dog også særdeles flotte fisk her.
Da jeg selv startede med at fiske i Gelsåen for efterhånden mere end 20 år siden var det de flotte bækørreder som lokkede. Og de er stadig flotte. Med deres røde prikker er de uforlignelige og hører til det prægtigste bytte. Specielt strækningen ved Hjartbro med de gamle styrt der efterhånden er reduceret til et par store kuler. Her jagter de store bækørreder og de går rent faktisk ikke af vejen for at være lidt kannibaler. Således har omegnens knægte ofte fanget bækørreder på op til 40-50 cm som ikke kun havde insekter i maven. Nej, de havde også mindre artsfæller i maven. Her er det fluefiskerne kan have stjernetimer med store streamere. Men sågar ormedypperne kan fange deres fisk her. Det er det, der efter min mening gør Gelsåen til et rigtig " all-round-vand " . Fra den mest simple form for ormedypperi til den mest avancerede form for fluefiskeri. Her er mulighed for alle. Her er plads til alle.
Stallingen er ikke kommet af sig selv til Gelsåen. I hvert fald ikke i denne omgang. Nej, den har været en slags sikring for nogle forureningsulykker i andre vandløb og er derfor blevet udsat i lighed med eksperimenter i Vidåsystemets øverste løb og andre steder. I Gelsåen har udsætningerne været en " grande succes " og det er efter min mening et af de meste sikre steder hvis man har lyst til en stalling Hvis man siger stalling i Gelsåen må man også sige Bevtoft. Siden denne strækning af åen er lagt tilbage til det gamle løb igen er har bestanden haft de allerbedste levevilkår og lystfiskerne særdeles flotte fangster. Og går man endnu længere opstrøms i Gelsåen, så langt op som dagkortstrækningen tillader, kan man opleve rene stjernestunder. Således har flere fluefiskere haft rigtige " blåmænd " på helt op til 48-52 cm. Prægtige fisk, der fortjener at blive genudsat efter en herlig oplevelse. Jeg har dog også oplevet at en mindre regnorm, eller på rigsdansk " den røde jordflue " har vist sig effektiv til stallingen. Hvis man ikke vil være medlem af en af de mange syd- og vestjyske sportsfiskerforeninger, der er med i Gelsåsammenslut- ningen, så kan man købe dagkort i næsten samtlige byer i omegnen hos enten turistbureauet eller i lystfiskerbutikkerne. Men, har du lyst til mere end blot et par dage, så lønner et medlemskab hos en forening sig så absolut.