Share |

Crease Fly til gedderne

Crease Fly til gedderne

I Bob Ververkas fluebog Innovative Saltwater Flies fra 1999 findes et kapitel med guiden og fluebinderen Joe Blados. Kapitlet viser en række variationer af hans egen Crease Fly – eller Foldeflue direkte oversat om man vil.

Bortset fra en umiddelbar fascination, så var mine første tanker om fluen nu ikke overvældende positive.

Ingen tvivl om, at fluen ville imitere en lille fisk på bedste vis, men dens facon og materialer gjorde, at jeg hånende tænkte, at det vel var nemmere bare at binde en wobler på forfanget.

Gedde på crease fly
© scandicangler.com
Peter Lyngby

Måske det bare var rønnebærerne der var sure, for Joe Blados egne fluer var så flot dekorerede, at det nærmest virkede afskrækkende ud i selv at forsøge. Nysgerrigheden fik dog på et tidspunkt overtaget, og nu en del år senere ligger der alligevel et par Crease fluer i min geddeflueæske.

Fluen er hverken blandt de største eller umiddelbart mest attraktive fluer i æsken, men den kan noget som de færreste fluer kan præstere – den flyder og den har en fin vuggende gang, når den trækkes under overfladen.

Den minder mig lidt om spinnefiskerens jerk baits, i det Crease fluen også stikker i forskellige retninger under en rykvis indtagning.

Afhængig af fluelinens densitet kan fluen fiskes lige

skabelon til crease fly
© scandicangler.com
Peter Lyngby

under overfladen eller helt nede ved bunden. I stillestående vand er den afhængig af fiskerens indtagning, som gerne må foregå i ret så kraftige strips, men i strømmende vand vil den vugge lokkende af sted.

Gedderne går gerne til biddet uden de store betænkeligheder, og man skal være forberedt på, at kroppen og øjnene på Crease fluen ikke holder længe. Fluen er dog ikke kassabel af den grund – en ny krop eller et nyt øje kan nemt limes på.

Materialevalg
Fluen kan varieres i det uendelige. De fluer jeg bruger er ikke mere end 15 centimeter lange, og de kunne nok gøres større ved et andet krogvalg. Jeg vil dog vurdere, at fluen bliver hæslig at kaste med i endnu større udgave. Til gedderne kunne det ligeledes være fristende at anvende en krog med et større kroggab, men så vil man skulle gå på

Crease Fly
© scandicangler.com
Peter Lyngby

kompromis med styrken – og man bør have lidt bundkontakt i ny og næ. Valget af en popper krog med et bølget skaft giver lidt mere at lime på.

Bucktail er meget velegnet til halen, da den ikke fanger krogen og den giver en fin svippende bevægelse i fluen. I våd tilstand får bucktailen en forførende fin fiskeprofil i vandet, men fluen samler ikke meget vand med op i kastet.

Under kroppen kan man lime en lille glas rattle ind for at give lidt lyd i vandet, men de store Doll Eyes med løse pupiller giver sikkert samme effekt.

Skummet til selve kroppen kan findes mange steder – også uden for forretninger med fluebindingsmaterialer. 3-4 millimeter tykt skum er velegnet, og inden limningen skal det skæres ud efter en skabelon a la den gule på billedet.
Det kan være en god ide at variere kroppene lidt, så du ender med fluer med forskellig opdrift og profil. Skummet kan enten limes på med sekund lim eller en type kontaktlim.

Bindebeskrivelse
1. Krogen sættes i stikket og halen bindes ind umiddelbart over krogbøjningen og hele krogskaftet dækkes af krydslagt bindetråd
2. Rattlen bindes ind under krogen fortil
3. Krogskaftet gives et par dråber sekundlim
4. Kroppen klippes eller skæres af et stykke skum
5. Skummet limes på krogskaftet. Pas på ikke at få skummet for langt ned foran krogspidsen. (Et par klemmer kan evt. holde skummet på plads mens limen tørrer)
6. Kroppen males eller dekoreres med vandfaste penne og evt. lakeres hele kroppen
7. Øjne limes på kroppen
8. Din Crease Fly er færdig

Crease Fly
Krog: Tiemco 511S str. 2/0 eller lignende
Tråd: Frit valg af en kraftig uvokset tråd – den er ikke synlig
Hale: Bucktail og krystal flash
Krop: Rattle og skum – eksempelvis Wild Wild Foam
Øjne: Doll Eyes 7-10 mm.

God fornøjelse ved stikket - og med gedderne derude.

Facebook Comments Box