Midt i en serie af kastekurser her umiddelbart op til premieren på hans første film The Perfect Cast, mødte vi Henrik Mortensen til en snak om filmproduktion, bogudgivelse, grejudvikling og fluefiskeri i al almindelighed.
På trods af sine nordjyske rødder, er Henrik Mortensen på vej tilbage til sin bopæl i New York City, USA efter en lang række kastekurser rundt i Danmark. Turen bliver dog ganske kort, da Henrik Mortensen allerede i slutningen af måneden vender tilbage for at koordinere de sidste detaljer inden frigivelsen af hans nyeste projekt – en film om det at kaste med flue.
Filmen lanceres blandt andet med en foredragsrække i Danmark i starten af november – se sidste side for nærmere information om foredragene. I dag kan 42-årige Henrik Mortensen se tilbage på mere end 20 år som kasteinstruktør og hen mod 30 års erfaring med fluefiskeri. Karrieren omfatter utallige kastekurser, grejudvikling for store skandinaviske firmaer og et solidt renomme som professionel guide ud i det Islandske laksefiskeri. I dag er titlen Head of Product Design and Development hos Scierra, og selv om Henrik Mortensen har bevaret begge ben på jorden, så er det ikke få ting der barsles med for fremtiden.
Hvordan opstod ideen om at lave film og hvordan er projektet forløbet?
HM: Efter at have fået flere tilbud i gennem årene om at lave en film om fluekast, valgte jeg for godt to år siden at indlede et samarbejde med produceren Søren Brix. Mit mål var at filmen skulle være et 100 % professionelt stykke arbejde, og det er det blevet. Filmen er skudt med flere kameraer over 31 optagelsesdage på to somre, 11 af disse dage på Island. Med det gear vi har brugt ville listeprisen runde en million kroner for produktionen – noget man aldrig ville have kunnet realisere alene. Den første sommer lærte vi af alle fejlene, og vi var væsentlig bedre forberedte den sidste uge, vi skød her i sommer på Island. Her krogede jeg 26 laks på seks dage, og de er alle filmet fra de tager fluen til de landes.
Vejret og fiskene er vanskelige medspillere, når der skal laves fiskefilm. Det er hårdt arbejde at være på dag ud og dag ind. Det kræver lidt tilvænning at blive hundset rundt med, bare for at lyset falder rigtigt på en, mens man kaster. Når kameramanden så siger: Fang så en laks! Så er det bare med at håbe på, at der overhovedet er laks på denne plads, hvor lyset nu er så fint…
Filmen hedder The Perfect Cast – hvad ligger der i den titel?
HM: Titlen spiller op til min holdning til, at det perfekte kast er det kast, der får fisken til at tage fluen, og ikke nødvendigvis det længste eller mest komplicerede kast. Langt de fleste fisk fanges indenfor meget kort afstand af fiskeren, og det perfekte kast handler for mig mest om kontrol med fluen og det vand der fiskes ved. Det perfekte kast tager afsæt i nogle få grundlæggende teknikker, og det er disse jeg primært tager fat i i filmen.
Videoen og DVD’en udkommer ikke samtidigt? Vil du ikke beskrive filmene og indholdet helt faktuelt?
HM: DVD’en udkommer først i januar, da det tager en rum tid at få lagt alle scenerne klare. Til gengæld kommer DVD’en til at rumme 25 min. ekstra materiale, som vi ikke kunne få plads til på videoens 65 minutter. DVD’en er desuden tekstet på syv sprog henvendt mod en international lancering. Filmen er skudt på en masse skønne lokaliteter som Mörrumsåen, Örekilselven, forskellige steder i Danmark og ved hele fem elve på Island. Filmen henvender sig bredt og de grundlæggende bevægelser og kast demonstreres nøje. Vi har desuden inddraget en del grafik til yderligere at illustrere det hele.
Er du selv tilfreds med resultatet – har du en favoritscene i filmen? Kommer der flere film?
HM: Grundlæggende mener jeg altid at tingene kan gøres bedre, men jeg vil sige det sådan, at jeg gør det gerne igen. Jeg er overbevist om, at filmen vil få opmærksomhed på markedet for sin kvalitet, men jeg har svært ved at vælge en egentlig favorit scene. Måske filmens slutning, hvor jeg lander en stor laks. Den scene viser glæden ved fiskeriet – den scene fortæller hvad det hele handler om for mig…
Jeg må tilstå, at der kommer flere film. Søren og jeg har lavet en femårs plan, der gerne skulle munde ud i fem film. De efterfølgende tager fat på kastet og fiskeriet under forskellige forhold. I den næstkommende film, som omhandler havørredfiskeri, vil mange af scenerne filmet i Argentina, hvor vi forhåbentlig kan overliste nogle store havørreder i Rio Grande. Filmene distribueres via Scierra. scandicAngler bringer omtale af både VHS og DVD udgave kort tid efter udgivelserne.
Hvordan er din første sæson hos Scierra forløbet?
HM: Forrygende! Både de nye stænger og liner er blevet utroligt godt modtaget, og selve produktionen har været vellykket. Ud af 1.500 solgte stænger i Danmark er kun 29 af dem sendt retur med fejl. Endnu bedre ser det ud med linerne, hvor der har været reklamationer på under 1% af de omkring 5.000 solgte liner.
Den slags statistikker giver glade forhandlere og glade kunder. Nu vi taler om reklamationer på stænger, så mener jeg faktisk, at vi hos Scierra kan tilbyde Danmarks bedste garantiordning. Hvad forhandlerne sender ind til os bytter vi fra dag til dag. Vi tilbyder livstidsgaranti på fabrikationsfejl, hvilket efter vores mening er den eneste rigtige garanti at tilbyde. Konkurrencen om at tilbyde garanti uanset hvad, er løbet helt af sporet, og kunderne ville ofte være bedre stillet ved selv at forsikre deres stang, frem for at betale for to stænger allerede når de køber den ene i butikken. Disse garantier opfordrer jo nærmest til at knække stangen, så snart den har en ridse i lakken. Jeg tør til gengæld godt skrive under på, at vi hos Scierra til dato har byttet hver eneste af de relativt få fejlbehæftede stænger vi har fået retur.
Det er vel reelt også den garanti folk ønsker, så kan vi koncentrere os om at lave gode fiskestænger i stedet for at sælge forsikringer. Samarbejdet med Hywel Morgan er gået godt, og jeg mener vi har udviklet to rigtigt gode stangserier. Hywel og jeg har samme syn på det at fiske med flue, og vi har begge en lang erfaring på området. Fluefiskeri vil dog altid skulle tilpasses den enkelte, og derfor tilbyder vi selvfølgelig flere typer af stænger at vælge mellem.
Hvad er målet for de næste års grejudvikling?
HM: Som nævnt tidligere går jeg efter, at alt skal være 100% optimalt, hvilket gør at jeg sjældent er helt tilfreds og opgiver at forbedre udstyret. Efter i en årrække at have udviklet på vores flueliner, så mener jeg nu at det bliver stængerne, der vil undergå den store forandring over de næste år. Jeg mener markedet over de sidste mange år er gået for langt i udviklingen af hurtige og stive stænger. Ikke at disse stænger er uden berettigelse, men jeg er sikker på, at udviklingen går mod stænger der er nemmere at kaste med – og ikke mindst giver en større fornøjelse ved fiskevandet. For mig handler grejudvikling om at gøre tingene nemmere end det har været tidligere – ikke mere kompliceret eller avanceret. Når vi er ude ved vandet er der nok at tænke på i forvejen. Vi forsøger ligeledes at gøre tingene nemmere for forhandlerne, og til næste år har vi udviklet et særligt værktøj, der skal hjælpe forhandleren med at tilpasse skydehoveder individuelt til kunderne. I princippet er det næsten umuligt, at to personer skal have ens skydehoveder for at kaste optimalt, og vores nye værktøj har derfor intet mindre end 11.000 beregninger bag sig.
Har du et enkelt favoritprodukt i jeres nuværende katalog?
HM: Svært spørgsmål, når man nu har lagt så meget arbejde i de fleste af produkterne. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at min personlige favorit endnu ikke lanceret på markedet – men det bliver den til næste år.
Jeg har gennem den sidste tid puslet med en ny tohåndsstang. Det er en 13’1” fods stang i klasse 8/9 – i den rigtige klasse 8/9 vel og mærket – ikke en stang der kaster bedst med en klasse 10 line som det ofte opleves. Den stang har jeg enorme forventninger til, det er simpelthen den bedste tohåndsstang jeg nogensinde har fisket med. Der er selvfølgelig ingen garanti for at andre synes det samme… (på scandicAngler vil vi holde godt øje med Henrik Mortensens egen favorit til næste år, og vi bringer en nærmere omtale, så snart den er i handelen i 2004)
Hvor tror du generelt markedet er på vej hen?
HM: For fluefiskeriets vedkommende er det fortsat på vej frem. Al udendørs aktivitet er i fremgang, og de skønne naturoplevelser og den humane kontakt med fiskene tiltaler mange. Jeg tror også tendensen fra USA vil brede sig, så fluefiskeriet bliver endnu mere udbredt i hele familien. Kvinder har faktisk ofte nemmere ved at lære fluefiskeri end mænd, og det er tankevækkende at årets største laks på både Island, i England og i Mörrum alle er fanget af kvindelige fluefiskere.
Hvad er dine bedste råd til dem, der skal ud vælge deres udstyr i forretningerne for første gang?
HM: De skal starte med at se på hvad deres fiskeri handler om – altså hvilke fisk de oftest vil fiske efter. Når det er afdækket bør det nøje undersøges hvilke fluer, der skal til for at fange disse fisk. Når forfangets længde og dimension er bestemt, så er det nemt for at finde ud af hvilken lineklasse der skal til for at kaste disse fluer og forfang. Til sidst findes så stangen der matcher linen, så alt går op i en højere enhed. Stængerne og materialerne i vores grej er i dag så stærke, at det ikke bør være stængernes lineklasse der afgør fiskeriet – grejet kan holde til langt mere end de fleste tror…
Jeg kan huske, at du tidligere fortalte om en bogudgivelse også?
HM: Ja, den er skam ikke død. Bogen udkommer til november næste år, og den bliver et grundigt og uddybende supplement til filmen. Jeg skriver på livet løs, og det er som altid kunsten at begrænse sig. Hvis fluekastet skulle forklares på skrift ud i mindste detalje kunne det nemt fylde 5-600 sider – men jeg vil dog forsøge at begrænse mig til mindre… Bogen udkommer i øvrigt i hele Skandinavien i 9.000 eksemplarer
Dine kastekurser er nærmest blevet en institution i Danmark – fortsætter du?
HM: Der er fortsat utrolig stor efterspørgsel på kastekurserne, og jeg gør hvad jeg kan for at følge med. I øjeblikket er jeg i gang med planlægningen af efteråret 2004, og på nuværende tidspunkt har jeg haft fornøjelse af tæt på 1.200 danske kursister i år alene. Udlandet presser på, men jeg håber der bliver tid til det hele.
Du bor i USA, og du rejser mange dage om året – bliver der fortsat tid til at fiske ved danske vande?
HM: Ikke så meget som jeg kunne ønske mig – i år er det kun blevet til to dages egentligt fiskeri. Jeg holder utroligt meget mine gamle hjemmevande i Nordjylland, der har så meget at byde på både i åerne og ved kysten.
Hvor bliver dit fiskeri i fritiden så lagt – hvad er dit drømmefiskeri?
HM: Det virker måske lidt nostalgisk, men på trods af, at jeg snart har prøvet meget eksklusivt fiskeri rundt i verden, så ville jeg faktisk helst gå en dag på kysten herhjemme eller en dag i åen. Jeg holder naturligvis også meget af det islandske laksefiskeri, og det er bestemt et fiskeri jeg prioriterer højt – også når jeg selv skal fiske!
Hvor befinder Danmark sig på fluefiskeverdenskortet – og hvad er fremtiden?
HM: Danmark har et højt niveau – både hvad angår fiskeri og fiskere. I Danmark er der uanede mængder af fiskevand i forhold til antallet af fiskere. Fiskemulighederne er tilmed temmelig varierede. De danske vande er fortsat tilgængelige for de fleste, og det tror jeg også vil gælde for fremtiden. Vi har lært at påskønne de rekreative værdier, og vi behandler naturen og fiskene med respekt. Fiskerne er dygtige og engagerede. Kigger vi isoleret på fluefiskeri, så ligger danske fluefiskere et godt stykke over gennemsnittet…
Fortsætter du som guide på Island i 2004?
HM: Det gør jeg bestemt. Min lakseskole har næste år 28 stænger til rådighed på omkring 70 kilometer vand, og allerede nu er der kun få ledige pladser tilbage. Skolen har været en stor succes på trods af, at jeg har aldrig annonceret det mindste for den – budskabet er gået fra mund til mund. Jeg har ligeledes fået nogle få faste kunder, som jeg guider i nogle uger deroppe hver sommer. Det er en hyggelig flok at være sammen med, og der bliver heldigvis også tid til lidt fiskeri for mit eget vedkommende. Jeg har planer om at lave skole på andre destinationer, men endnu er intet lagt fast..
Som noget nyt tager du på en foredragsturne her i efteråret – hvad går det ud på?
HM: Foredragene har jeg lavet i forbindelse med lanceringen af filmen, men jeg fortæller om meget mere end den. Ud over at vise et par klip, så fortæller jeg om forløbet med at lave filmen, men ikke mindst handler aftnerne også om alle de oplevelser jeg har haft gennem tiderne ude ved fiskevandene og gennem min tid som instruktør, guide og grejudvikler.